Zaai de latyrus in april in potjes in huis

JUNI 2020

Aanschaf en ontkieming

 Als u een zakje lathyrus zaad koopt let dan op de volgende eigenschappen: 

- let op de hoogte.  Sommige soorten zijn laagblijvend en anderen      moeten langs een klimrek. 

- zorg dat er "odoratus" op het zakje staat want dan heeft u de geurende soort. 

-bestel zaden in januari/februari bij de lathyrus vereniging om kwaliteit te krijgen. Bestel ook een doosje meststof  via de vereniging. Als u lid wordt krijgt u de catalogus vanzelf toegestuurd om een keuze te kunnen maken.

Bereid de grond voor door op de standplaats in de tuin flink biologische mest te storten. Doe dat 1 spade diep omdat de planten diep wortelen. 

Zaaidata: zaaien in huis:  zaden 1 nacht voorweken in water rond half februari.  daarna op de aarde leggen in lange smalle pot zoals je ziet als je klimplanten koopt.  

Over planten naar de tuin: half maart.

U kunt de zaden ook gelijk in de tuin planten. Het nadeel is dan dat er dan nog weinig te eten is en de muizen hun kans waarnemen om de zaden als voer te gebruiken.

 

Ze kunnen lichte nachtvorst hebben. Evt. beschermen met vliesdoek.  

 

Door de zaden een nacht in water te laten weken ontkiemen ze makkelijker. Eenmaal op de aarde de aarde vochtig houden . 2x per dag gieten bij de start.
Jonge plantjes hebben in verhouding al hele lange wortels. Vandaar dat de grond diep bemest moet worden voor het planten.
Vanwege de wortels staan ze in een hoge plastic bak.
In februari wordt er een geul gegraven voor koeie- of schapenmest. Daarna wordt het betonijzer eroverheen gezet. Ieder jaar een nieuwe plaats uitzoeken om de grond gezond te houden. Zet de planten 10-12 cm uit elkaar aan een klimrek.
Planten kunnen tegen nachtvorst.
De planten groeien gestaag. Zorg dat het 1 steel blijft zonder uitlopers onderaan of halverwege. In de blad oksels uitlopers weghalen. Dieven zoals bij tomaten planten.
Bij de hoge lathyrus verwijder ik de tentakels en vervang deze door een clip. Op die manier gaat er meer energie naar de bloem en krijgen zij langere stelen.
Clip
Stelen op binden aan het rek.
Half juni De lathyrus in bloei. En nu dagelijks bloemen knippen zodat er nog meer in bloei komt. En wekelijks vloeibare mest geven.
Deze lathyrus wordt in februari gezaaid en bloeit in juni/juli. Altijd een glazen vaas gebruiken en niet meer dan half vol doen. Dagelijks waterpeil controle.
Geurende lathyrus
Lathyrus die ieder jaar terug komt noemt met "vast". Hij geurt niet en wordt in toom gehouden door gaas.
Lathyrus als vaste klimplant. Deze komt ieder jaar terug zonder dat er veel werk aan is. In de winter toedekken tegen kou met karton of stro o.i.d. De bloemen zijn kleiner en deze soort geurt niet in tegenstelling tot de eenjarigen waarvan de "odoratus" soorten geuren.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.
Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

24.04 | 13:03

Gefeliciteerd met de 100.000-ste bezoeker op deze interessante en inspirerende website!

...
20.04 | 17:08

Gefeliciteerd. Het is ook een heel leuke en vooral praktische website!!

...
07.06 | 16:59

handige tips hoor! heel blij mee

David

...
22.03 | 18:46

Weer veel inspiratie opgedaan! dank je wel. Elisabeth

...
Je vindt deze pagina leuk