Zorgen over water.

5 juni

Ontdek de wondere wereld van wat de tuin u kan brengen.

Slak gered van verdrinking. Waarom???

Juni 

-Gelukkig is er regen gevallen. Ik zie deze kostbare druppels op het terras vallen inplaats van in mijn regenton. Regenwater in een ton opvangen is voor de toekomst veel te beperkt. Er gaat voor de droge maanden veel teveel verloren. Zijn wasmachine lekbakken een  aanvullend alternatief?  Makkelijk stapelbaar in de schuur en bij regen snel buiten te zetten. Maar handig?

Bij oud-en nieuwbouw kan men een waterreservoir in de grond verwerken om het water op te vangen. Onze zuiderburen hebben dit al jaren in gebruik voor hun tuinen.

Of platte schuurdaken bouwkundig aanpassen voor regenwater opslag in de winter.

Drink-water besparen is regentonnen halen. Ze zijn te koop van 200 liter tot 500 liter.  Of kijk naar vaten op 2hand sites. Ik heb mijn ton geschilderd met kunststof primer en daarna de gewenste kleur aan gebracht. Blauw werd donker groen. 

 

Pimpelmezen

-De jonge pimpelmezen hebben het dit jaar niet gered.  De ouders hebben te lang geen kans gehad om hun te voeren. Met dank aan de buurt katten. Ik ben te laks geweest om ze niet weg te jagen met de tuinslang. Misschien is de oplossing om het nestkastje naar de boom verplaatsen met daaronder een ring om katten tegen te houden. 

Slakken

-De slakken hebben een deel van mijn jonge klimplanten opgegeten. Ik heb ze onder een vochtig  stuk boomstam verzameld en ze  naar het gemeente groen gebracht. Niet dat dit helpt hoor.  Mijn alternatief zijn de hangmanden. Daar hoop ik dat ze wel tot bloei gaan komen. Of koperen banden werken ook goed. Hier schijnen ze niet overheen te komen. Te koop bij De Wiltfang of de Tuinwinkel.

Het enige dat helpt is om natuurlijk geen slakken gevoelige planten neer te zetten zoals bijvoorbeeld hosta. Alhoewel, er is een hosta met dikker blad die niet gegeten wordt door slakken. Of speciaal een hoekje vullen met planten die zij eten?🤔

Insecten

Als je nog niet zo lang tuiniert heb je nog geen idee van het belang van insecten. Bijen zouden kunnen steken, dus zoals al met zoveel kostbare insecten gedaan wordt, ze worden gedood terwijl ze alleen maar komen voor stuifmeel voor hun jongen. Zij hebben er geen belang bij om te steken. Ongefundeerde angst van een groot mens voor zo'n klein beestje! 😠

Wilde bijen zijn belangrijk!

De bedreiging van de wilde bijen heeft grote gevolgen voor ons als mens. Zo’n tachtig procent van onze groenten, fruit en andere eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bijen. De zoemende vrienden nemen namelijk het stuifmeel van de planten en bloemen mee naar de volgende bloem en plant en zorgen er daarmee voor dat onze voedselvoorziening op peil blijft. De bloemetjes en bijtjes, je kent het wel. Een supermarkt zou er dan ook heel anders uitzien als de wilde bijen er niet meer zouden zijn.

Met "Nederland zoemt "zetten we ons in om uitsterven van de wilde bijen tegen te gaan:

Zo gaan we aan de slag met bedrijven en gemeenten om de wilde bijen genoeg voedsel nestgelegenheid te bieden.

We organiseren de jaarlijkse verkiezing Bij vriendelijkste Gemeente van Nederland en we lanceren grote campagnes met verschillende partners die laten zien wat jij zelf voor de wilde bij kunt doen. Meer weten? Ga dan naar de website www.Nederland zoemt.nl  

Ik heb diverse bijenhotels op de zonkant hangen. Heel mooi om te zien dat een bij het juiste gat zoekt om haar eieren te kunnen leggen. Ik heb er een derde blok bij moeten hangen, de oude waren al vol.  

Bloeiduur verlengen 

Uw vaste planten staan op punt om te gaan bloeien.  Om deze bloei te rekken is het nu de tijd om van een paar stelen de top eraf te snijden.  Bijvoorbeeld bij de phlox. Om en om een steel inkorten zodat deze stelen na elkaar gaan bloeien in plaats vana alles tegelijk.  

Nachtvlinders 

U staat er niet bij stil maar uw tuin is heel belangrijk voor nachtvlinders. Zij bezoeken diverse planten zoals:

de kamperfoelie  ("Serotina" of Belgica ruikt heerlijk in de avond en de nacht), phlox, Echinacea purpurea of rode zonnehoed, agastache (bloeit  1 zomer).

Nachtvlinders  hebben een voorkeur voor rose en paarse bloemen  die zoet ruiken.  

Geniet van alles wat voorbij komt!

Dit is niet alleen een vogel drinkbak. Ook kikkers genieten van het warme water. Salamanders overwinteren in deze bak van 40 cm diep.
Hoe simpel kan het vogel bad zijn, gemaakt van een stukje vijverfolie.
Border voor insecten. Geen ruimte voor onkruid. Ik ben nooit gestoken. Dat gebeurd alleen als zij klem zouden komen te zitten.
In dit gatenblok alias insectenhotel leggen de wilde bijen hun eieren. Zijn ze klaar dan wordt het gat dichtgemaakt.
Heerlijk ruikende kamperfoelie Serotina voor de nachtvlinders.
In de winkel over de honderd vijftig euro. Bij de bouwmarkt een zak cement, gaas en waterdichtspul kopen voor het beton. €15.00 Exclusief de standaard.
INSECTEN VANGER. te koop op internet. D.m.v het draaien van het handvat gaat de ronde schijf open of dicht. Vliegen, spinnen of langpoten, alles wordt levend naar buiten gebracht. Op iedere etage staat er een.
Basilicum gezaaid voor mijn konijnen en voor de insecten.
Of een maatje kleiner.
De vijver observeren, het meest rustgevende wat ik kan bedenken.
Afgebroken steel in de grond als uitzichtpunt voor vogels. Stukje afval van betonijzer heeft hetzelfde doel waar veel gebruik van gemaakt wordt. Ook in gebruik om planten te ondersteunen.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Frans | Antwoord 24.04.2020 13.03

Gefeliciteerd met de 100.000-ste bezoeker op deze interessante en inspirerende website!

Erik | Antwoord 20.04.2020 17.08

Gefeliciteerd. Het is ook een heel leuke en vooral praktische website!!

eduard | Antwoord 07.04.2020 13.12

weer goede tips voor de maand april, ik ga ermee aan de slag. Dank!
Ed

David | Antwoord 07.06.2019 16.59

handige tips hoor! heel blij mee

David

Elisabeth | Antwoord 22.03.2019 18.46

Weer veel inspiratie opgedaan! dank je wel. Elisabeth

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

31.05 | 19:03

Zie internet Lathyrus vereniging

...
31.05 | 15:37

mooie duidelijke site stuur mij aub het adres van de genoemde lathyrus vereniging. bvd.

...
24.04 | 13:03

Gefeliciteerd met de 100.000-ste bezoeker op deze interessante en inspirerende website!

...
20.04 | 17:08

Gefeliciteerd. Het is ook een heel leuke en vooral praktische website!!

...
Je vindt deze pagina leuk