Het "bruine goud" dwarrelt op straat.

De sierappel boom laat na zijn bloesem in het voorjaar nu volop zijn sierappeltjes zien. Deze worden in de winter gegeten door de vogels.

Dag beestjes, dag bloemen, dag tuinstoelen.

Herfstaster is belangrijk voor bijen omdat ze tot laat in het jaar bloeien.

Oktober

Ik vroeg mij af waarom slakken zo sloom gemaakt  zijn.  

Veel dieren kunnen weg rennen als zij in gevaar zijn maar slakken niet. Met al die regen zijn zij weer volop aanwezig. En ik kan ze niet eens weg jagen als ik buiten kom.  Ieder beest neemt de benen maar slakken hebben die niet. Is dat omdat ze de grond millimeter voor millimeter schoon maken doordat zij alle planten resten opruimen?  Een oranje hesje zou ze niet misstaan als zwefafvalpakker.  Gedogen dan maar. Nu er geen jonge planten staan die ze kaal vreten laat ik het soms maar gaan. Er is geen kruit tegen gewassen.  In het voorjaar veeg ik ze bij elkaar en doe ze in een koffer en ga met ze op reis naar het openbaar groen. Op die manier hoop ik het resultaat van hun voortplanting buiten de tuin te houden.  Ijdele hoop!

 

 "Het bruine goud dwarrelt op straat".

Deze maand laten de bomen hun blad vallen. Romke van der Kaa, een tuinboeken schrijver schrijft hier over.

Doe eens "gek":

Hark de bladeren op straat bij elkaar en gooi ze in uw planten borders.  Daarmee laat u zien dat u een van de weinige mensen bent die de betekenis van blad "afval" snapt. 

  • Bladval bedekt de grond tegen uitdroging. 
  • Tussen de bladeren zit voedsel voor de vogels in de winter.   
  • De slakken maken er compost van. 
  • De wormen trekken het blad de grond in.
  • De kwaliteit van de grond gaat met sprongen vooruit.
  • De aarde houdt langer vocht vast.
  • Het is winter dek bescherming. 

Kortom, het zou dom zijn om al die kleine diertjes in een kliko te gooien. Tot ver in januari zie ik vogels tussen de bruine blaadjes naar eten zoeken.  Nu weet u dat u niet gek doet. Alle anderen doen het.

Nieuw

Het is nu de tijd om oude planten, struiken en bomen te vervangen,

Er is volop keus en de aarde is nog warm waardoor een plant makkelijk aan slaat. Kijk op internet naar de vlinder planten top 10 en plant ze in de zon/halfschaduw.

Ook rozen zijn met of zonder kluit te koop. Zonder kluit is goedkoper. Vogels eten graag rozenbottels dus neem dit mee in uw keuze. Diverse leveranciers op internet.  "De Wilde" is heel bekend.  Vergeet niet om voor "sterk geurende" te kiezen.

 Tuinverlichting

In de winter is tuinverlichting vaak noodzaak. Voor de natuur is het een ramp. Nachtvlinders en insecten vliegen zich te pletter tegen deze lampen. Dus denk aan een bewegings-sensor zodat hij functioneel aan en uit gaat. 

 

Crocussen voor de insecten.

Er is niets leuker dan de insecten die uit winterslaap komen te zien.          Uw crocussen en blauwe druifjes zullen bezocht worden en zijn heel belangrijk voor deze beestjes. Zet ze voor het raam zodat u makkelijk kan mee genieten als ze buiten voorbij vliegen. Geweldig om te zien.

Zie  "Oktober" in de index.

Compost op halen bij uw gemeente

Gemeenten publiceren meestal in het wijkblad rond deze tijd dat er compost afgehaald kan worden voor particulieren. Neem een aanhanger mee, of plastic zakken met een bats als u geen aanhanger heeft en schep deze vol om uw tuin van een flinke laag te kunnen voorzien. Compost is tuinafval dat bewerkt is tot prachtige tuingrond. 

 

 

Er komt steeds meer weerstand tegen bladblazers. Buurtbewoners bieden aan om te komen helpen met blad harken van het gras.
Diverse hommel soorten. Dit is de steen hommel.
Crokus bloeit voor de blauwe druifjes. Kunnen dus wel in 1 bak. Op volgorde van bloeitijd planten. Het laatst bloeiende het diepste.
Nog volop in bloei tot dat de nachtvorst komt. Eenjarig dus zaad voor volgend jaar verzamelen van de uitgebloeide bloemen.
Hommels in krokus.
Vlinders leggen eitjes op judaspenning. Wil je zaad hebben? Stuur een mail. Uit het ei komt een rups en die kan gelijk gaan eten. Vandaar dat deze plant belangrijk is. Dus niet alleen een vlinderstruik planten.
Tijdens de rust periode maar foto's kijken van het voorjaar. Schoffel niet. Je zou het ontkiemende zaad ruïneren en de vlinderpoppen die oppervlakkig onder de grond in winterslaap zijn verstoren.
In de winter verstoppen talloze dieren zich in een uitgebloeide toorts. Zo vallen ze niet op vanwege hun schutkleur.
Gaan we dit deze winter mee maken? Nu mensen weer insecten gedood hebben op allerlei manieren, vergeet dan niet om de vogels van voer te voorzien.
Zaaden laten drogen in papieren zakken.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Frans | Antwoord 24.04.2020 13.03

Gefeliciteerd met de 100.000-ste bezoeker op deze interessante en inspirerende website!

Erik | Antwoord 20.04.2020 17.08

Gefeliciteerd. Het is ook een heel leuke en vooral praktische website!!

David | Antwoord 07.06.2019 16.59

handige tips hoor! heel blij mee

David

Elisabeth | Antwoord 22.03.2019 18.46

Weer veel inspiratie opgedaan! dank je wel. Elisabeth

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

04.10 | 17:19

Hallo Eric,
Iedere stengel heeft minimaal 10 cm nodig voor overzicht. Uitlopende scheuten op de stengel verwijderen. De energie moet naar bloemen.

...
15.07 | 10:28

Een leuk en mooie pagina, maar ik heb een vraag hoe breed kan 1 Lathyrus worden? Ik er 2 gekocht, Pink Pearle. Ik weet dat die 2m hoog wordt.

...
24.04 | 13:03

Gefeliciteerd met de 100.000-ste bezoeker op deze interessante en inspirerende website!

...
20.04 | 17:08

Gefeliciteerd. Het is ook een heel leuke en vooral praktische website!!

...
Je vindt deze pagina leuk