Heel veel tuin planten hebben honger!

Lupine. Vroeg bloeiend en makkelijk. In diverse kleuren. Er is geen plaats voor onkruid. Een oase voor allerlei dieren.

Ontdek de wondere wereld van wat de tuin u kan brengen.

Lathyrus zaden een nacht voorweken. Daarna op de aarde leggen en licht aandrukken. Het is een prachtige klimplant met geurende bloemen voor de snij. Zie lathyrus.

 

 Hobbytuin is een fantastische plek waarin u de natuur naar uw tuin lokt.  

Tuinieren is leuk als je je tuin deelt met al die kleine tuinbewoners, die - als je natuurlijk tuiniert, spontaan op bezoek komen: lieveheersbeestjes, bijen, hommels of vlinders. Maak van uw tuin een vogelbroed gebied of een vlinder tuin. Op deze website leest u hoe u dit zelf kan realiseren.  

 

Maart 

Maart is de maand van het mest geven. Planten bloeien alleen als zij mest krijgen. Als de roos gesnoeid wordt dan moet zij er wel wat voor terug krijgen om in bloei te komen. Een roos gedijt met een flinke schep oude koeiemest. Zij krijgt dan een geweldige boost, zij is minder gevoelig voor ziektes en geeft veel bloemen.

Heeft u een klimroos dan is het de bedoeling dat u de takken zo horizontaal mogelijk bevestigd aan het klimrek. Op de platte takken onstaan er zij-takken en daarop groeien de rozen. Zie deze website. 

Culterra is een milieuvriendelijke complete meststof voor veel vaste planten. Nu het veel regent kan dit makkelijk oplossen en opgenomen worden. 

Rhodondendron en azalea vragen een andere meststof.  DCM Rhodondendron mest. Ze wortelen oppervlakkig dus licht inharken. 

De vlinderstruik nu lekker kort knippen en mest geven. Heeft u er meerdere knip de een wat korter en laat de andere wat langer zodat deze laatste eerder bloeit. Dat is prettig voor de vroege vlinders zoals de citroen vlinder. 

Het is heel fijn als veel mensen een vlinderstruik  zouden plaatsen omdat de vlinders tijdens hun trektocht regelmatig moeten fourageren. De vlinderstand is helaas enorm afgenomen. Meer informatie bij de vlinderwinkel van  "de Vlinderstichting". 

Een levende tuin bevat vogels. Welke bomen, struiken of planten zijn interessant voor vogels? Vraag het boekje  aan bij de Vogelsbescherming.   

Dit heeft alleen zin als u geen gif gebruikt. Gaat u luizen bestrijden op een plant dan hebben de jonge vogels geen voer. Zonder gif tuinieren wordt ook wel "Natuurlijk tuinieren" genoemd. Verdiep u in deze materie en u zal het niet meer in uw hoofd halen om mieren, luizen en spinnen of kevers te doden. Het is een prachtige manier van samen leven. Laat de gif producent van Bayer failliet gaan, ga voor "het leven" in de tuin. 

 

Door een vogelschaal of vijvertje te maken zorgt u ervoor dat zij in topconitie blijven. Nu kunnen de vogels in alle rust wennen aan de nieuwe (veilige) locatie. Met die hete zomers ontkomen we er niet aan om te zorgen dat hun verenkleed stof vrij blijft door het badderen. Dus een ondiep gedeelte is zeer wenselijk. 

 Ik heb lathyrus gezaaid. In hoge potten vanwege de lange wortels. Deze prachtige snijbloem leeft maar 1 seizoen en is makkelijk om te kweken.  Zie deze website. 

Phacelia is een hele belangrijke eenjarige plant voor de bijen. U weet dat de mensheid bedreigd wordt als er geen bijen meer zijn. Om de bijen van voer te voorzien vroeg in het jaar zaai ik phacelia of komkomerkruid.  Ook mijn tuinplanten zijn volledig gericht op aantrekkelijkheid voor bijen. Bijen komen om hun jongen te kunnen voeren. Nooit om mensen te steken. 

Ontkiemde lathyrus zaden.
Klaprozen nu zaaien maar niet bedekken. Het zijn licht kiemers.
Zaaien in huis op een warmte mat met daar onder vijver folie. Of in een wasmachine lekbak is het ook mogelijk om geen water te morsen.
Lupine. Als bloemen uitbloeien aan de onderkant deze zo snel mogelijk verwijderen zodat er nieuwe komen.
Zo simpel kan het zijn. Een ondiep badje van vijverfolie. Beplanting komt nog. In het zicht vanuit het raam.
Ondiep gemaakt door bakstenen waardoor vogels er gebruik van kunnen maken.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

David | Antwoord 07.06.2019 16.59

handige tips hoor! heel blij mee

David

Elisabeth | Antwoord 22.03.2019 18.46

Weer veel inspiratie opgedaan! dank je wel. Elisabeth

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

07.06 | 16:59

handige tips hoor! heel blij mee

David

...
22.03 | 18:46

Weer veel inspiratie opgedaan! dank je wel. Elisabeth

...
03.07 | 15:50
Vogels en vlinders heeft ontvangen 15
22.10 | 16:01
Bloemen heeft ontvangen 3
Je vindt deze pagina leuk