"Zuinig zijn op onze aarde" zei Wubbo Ockels

Bonte specht.

Er is geen alternatief voor de aardbol. Geen B locatie.

 

Februari 

Vanaf 21 december wordt  het elke dag een minuut eerder licht. De zon neemt in kracht toe.  Deze zonkracht wordt tot 21 juni steeds sterker.   

De temperatuur stijgt in de zomer tot grote hoogte. Vorig jaar was het op 7 augustus om 17.57    49 graden  in de achtertuin. Deze stijging zorgt ervoor dat het super lang droog blijft. Onze planten en dieren kunnen dan het loodje gaan leggen. Moeten we bijna siësta gaan houden zoals in Spanje?  CO2 vermindering hebben wij ook zelf in de hand. Vaker fietsen. Premier Rutte geeft ons het voorbeeld van de noodzaak.  

Lees Wubbo Ockels zijn laatste noodkreet op You Tube:               "Wubbo Ockels final speech".  

Op 14 maart wordt er door Greenpeace een landelijk mega groot klimaatalarm af gegeven. In diverse steden, corona proof. Doel is de roep om een eerlijker en krachtiger klimaatbeleid.

17 maart zijn de verkiezingen om uw stem uit te brengen.  Er zijn partijen die dit alarm serieus nemen in hun  verkiezingsprogramma  En de nood is hoog om de oplopende temperatuur te temperen.

Een verdere stijging kan alleen maar voorkomen worden door een transitie op diverse gebieden zoals:

-op economisch vlak

-luxe leefstijl af te bouwen

-het planten van meer bomen

-stop het kappen van bomen voor de aanleg van nog meer  palm- olie plantages. Door het kappen nemen deze bomen geen CO2  broeikasgas meer op en stijgt de temperatuur op aarde.

Palmolie zit in heel veel voedingsmiddelen. Als consument kunnen we een signaal af geven door deze producten van o.a Unilever in de schappen te laten liggen.

Koop producten in flessen van gerecycled plastic. Wij zijn als massa veel sterker dan de bedrijven die ons millieu nog verder verzieken.  

 

Positieve ontwikkelingen. 

De hele wereld is zich ervan bewust dat er een omslag gemaakt moet worden. Heel veel bedrijven weten dat er anders geen toekomst meer voor hun is. Ze worden er op afgerekend. 

Klimaat beleggen is booming. Er wordt verwacht dat door de transitie er veel geld kan worden verdiend aan investeringen  in natuur, water etc. Covid is erg, maar de temperatuurstijging voor nieuwe generaties nog erger. 

Als deze opwarming verder doorzet zijn de gevolgen niet te overzien. Er ontstaan bosbranden of overstromingen door hevige regenval. Plant een boom in uw omgeving om CO2 uitstoot op te nemen. Zelf heb ik een " Sierappel Red Sentinental" en een lijsterbes in mijn tuin gezet. 

Kortom, de meerderheid van de bevolking moet laten zien dat de transitie te langzaam gaat. Het moet sneller. Hoe massaler het protest hoe meer invloed het heeft op het  groene beleid.  

"Als we geen actie ondernemen ten aanzien van klimaatverandering komen we te laat"  zei president Obama.

 

Tuin

De tuin activiteiten staan een beetje stil. Zo langzamerhand kunnen we wel weer wat voorzaaien in de vensterbank achter glas. Lathyrus bijvoorbeeld, een snijbloem die heerlijk geurt. Zie index. 

 Onderhouds klussen zijn nu handig om aan te pakken zodat deze klaar zijn voordat het tuin seizoen begint. Ik ben de regentonnen aan het schilderen om het kostbare regenwater van het voorjaar niet in het riool te laten verdwijnen. Een voorraad voor de droge maanden.  

 Nu de zon warmer wordt kan je, als de vorst weg is voorzichtig alle planten stelen van vorig jaar afknippen zodat de zon makkelijker op de aarde  kan schijnen. Knip alle stelen in stukken en gooi ze terug op de aarde. De planten groeien er vanzelf over heen en de vogels hebben takjes om nesten mee te bouwen. Bij nepeta zie ik de jonge scheuten boven de grond komen. Dus door langer licht en zonnewarmte komen de planten weer tot leven. 

Doordat ik in het najaar alle vogelhuisjes gereinigd heb zie ik nu de pimpelmees al naar het nestkastje toe gaan. Ik heb het nu op de eerste etage gehangen omdat de buurtkatten er vorig jaar voor zorgden dat de ouders de jongen niet meer konden voeren. De jongen zijn dood gegaan. Nu hebben ze vanaf de boom een mooie hoge aanvliegroute.

 

 Vlinderstichting

 Vraag bij de vlinderstichting het boekje "Tuinieren voor vlinders "aan.

Vogelbescherming  

Hoe maak je je tuin vogel vriendelijk?  De vogelbescherming helpt aan informatie. 

 

7 augustus 17.57 2020
Boter
Is dit bijna verleden tijd? Gelukkig niet blijkt nu. Hoort het bij de extremen die we kunnen gaan verwachten?
Zelfde vijver in de zomer. Drink plaats voor veel dieren tijdens droogte. Met vogelstrand zie je rechts. De merels halen wormen uit het natte zand. Leuk om vogels ,kikkers, libellen, vleermuizen te observeren.
Lathyrus zaaien op de vensterbank half februari. Zie index.
Wil je gaan zaaien orienteer je eens op een electrische warmte kweek mat.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Frans | Antwoord 24.04.2020 13:03

Gefeliciteerd met de 100.000-ste bezoeker op deze interessante en inspirerende website!

Erik | Antwoord 20.04.2020 17:08

Gefeliciteerd. Het is ook een heel leuke en vooral praktische website!!

Elisabeth | Antwoord 22.03.2019 18:46

Weer veel inspiratie opgedaan! dank je wel. Elisabeth

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

24.04 | 13:03

Gefeliciteerd met de 100.000-ste bezoeker op deze interessante en inspirerende website!

...
20.04 | 17:08

Gefeliciteerd. Het is ook een heel leuke en vooral praktische website!!

...
22.03 | 18:46

Weer veel inspiratie opgedaan! dank je wel. Elisabeth

...
15.02 | 13:47
Lathyrus of siererwt heeft ontvangen 5
Je vindt deze pagina leuk