Lathyrus odoratus betekend heerlijk geurend

Ze bloeien een paar dagen. Daarna weer nieuwe knippen.

Aanschaf en ontkieming

 Als u een zakje lathyrus zaad koopt let dan op de volgende eigenschappen: 

- let op de hoogte.  Sommige soorten zijn laagblijvend en anderen moeten langs een      klimrek. 

- zorg dat er "odoratus" op het zakje staat want dan heeft u de geurende soort. 

Bestel zaden in januari/februari bij de lathyrus vereniging of zoek "Spencer"  soorten op internet om kwaliteit te krijgen.

Bestel  een doosje meststof  via Vreeken's zaden. Los het op in de gieter en wekelijks gieten.

Bereid de grond voor door op de standplaats in de tuin flink biologische mest te storten. Doe dat 1 spade diep omdat de planten diep wortelen. 

Zaaien in huis:  zaden 2 uur voorweken in water voor het planten. Daarna de zaden op de aarde leggen in hoge smalle pot zoals je die ziet als je klimplanten koopt.  

Over planten naar de tuin: half maart.

U kunt de zaden ook gelijk in de tuin planten. Het nadeel is dan dat er dan nog weinig te eten is en de muizen hun kans waarnemen om de zaden als voer te gebruiken.

 

Ze kunnen lichte nachtvorst hebben. Evt. beschermen met vliesdoek.  

 

Door de zaden een paar uur in water te laten weken ontkiemen ze makkelijker. Eenmaal op de aarde de aarde vochtig houden . Afdekken dmv plastic brood zak erover de eerste paar dagen.
Na 1 week in de zon op de vensterbank.
Vanwege de wortels staan ze in een hoge plastic bak.
Planten wortels van elkaar scheiden vlak voor het planten.
Jonge plantjes hebben in verhouding al hele lange wortels. Vandaar dat de grond diep bemest moet worden voor het planten.
In februari wordt er een geul gegraven en flink gemest met Culterra of tomatenmest. Daarna wordt het betonijzer of een mat van draadgaas eroverheen gezet. Ieder jaar een nieuwe plaats uitzoeken om de grond gezond te houden. Zet de planten 10-12 cm uit elkaar aan een klimrek.
De planten groeien gestaag. Zorg dat het 1 steel blijft zonder uitlopers onderaan of halverwege. In de blad oksels uitlopers weghalen. Dieven zoals bij tomaten planten.
Bij de hoge lathyrus verwijder ik de tentakels en vervang deze door een clip. Op die manier gaat er meer energie naar de bloem en krijgen zij langere stelen.
Clip
Stelen op binden aan het rek.
Half juni De lathyrus in bloei. En nu dagelijks bloemen knippen zodat er nog meer in bloei komt. Wekelijks vloeibare mest geven.
1.50 tot 2 mtr hoog klimrek plaatsen. Het is afhankelijk van de grond.
Deze lathyrus wordt in februari gezaaid en bloeit in juni/juli. Altijd een glazen vaas gebruiken en niet meer dan half vol doen. Dagelijks waterpeil controle.
Geurende lathyrus

Nieuwe reacties

14.06 | 20:52

Een mooi website voor mensen die van natuur en dieren houden. Hier heb ik wel wat geleerd.

20.04 | 15:08

Gefeliciteerd. Het is ook een heel leuke en vooral praktische website!!