Vlinders, bijen, vogels en heel veel bloei.

Atalanta

Geweldig zoveel mussen, vlinders, hommels en bijtjes in de tuin.

 

September

 

De vakantie achter de rug. De tuin met rust gelaten. Behalve water geven aan de hangmanden. Lekker een beetje lezen over klimaat perikelen. Ik geniet van alles wat er om mij heen leeft. Bijen en hommels zijn druk  met het verzamelen van nectar van de vlinderstruiken. Knip de uitgebloeide bloemen eraf voor nabloei van kleinere bloemen.

De kamperfoelie laat na een prachtige bloei nu de rode bessen zien. Ook de vuurdoorn bessen zijn straks als het kouder wordt aantrekkelijk voor vogels.

De stokrozen en de hibiscus staan nog in bloei. De nepeta heb ik iets ingekort zodat er weer nieuwe bloemen aan komen voor het najaar. Een geweldige plant die nu bloeit is Koninginnekruid. Het is een super hoge plant en geweldig voor insecten tot later in het jaar.

De jonge taxussen moeten voller worden dus daar haal ik de toppen van ieder takje af. Ik heb ze in hoeken geplaatst zodat deze mooi gevuld worden door groen in de winter als alles kaal is. Ik kan ze dan ook nog in ieder gewenst model snoeien. 

Dus probeer de tuin ook een groen silhouet te geven tijdens de winter maanden. Het hoeft niet allemaal bruin en saai te worden. 

Voordeel van groene woonwijken

Het belang van een groene leefomgeving kan het verschil maken tijdens een hittegolf.                                             

In Amerika is aangetoond dat het in het westen 5 graden koeler is in groene wijken ten opzichte van wijken die geen bomen en struiken bevatten. Als er meer asfalt is blijft de warmte hangen. Zowel in het asfalt als in de bestrating. Bewoners konden tijdens de hittegolf op de stoep een ei bakken. 

Ik ben blij dat ons dit jaar bespaart gebleven is. Doordat er minder zon was bleef de temperatuur aangenaam. Er zullen, als wij op de verkeerde weg blijven nog vele hittegolven volgen.  

De politiek laat zien dat we moeten opschieten met onze levensstijl verandering als we het voor onze kinderen leefbaar willen houden. De opwarming moet stoppen.   6 tot 7 miljard is nu vrij gemaakt voor subsidies en voor bedrijven om duurzamer te gaan produceren. Ook om de omslag voor ons allen mogelijk te maken. Denk aan huis isolatie en zonnepanelen en electrische auto's. 

Op kleinere schaal zijn er ook initiatieven:

-Wist u dat badschuim voor 80% uit water bestaat en 20% zeep? Happy Soap doet het badschuim voortaan in flessen die volledig gerecycled kunnen worden. Dit scheelt 750.000 flessen.  Of ga terug naar het stuk baby creme zeep. Zodra de oude vooraad op is komt er geen plastic fles meer in huis tenzij deze gerecycled is. 

-Tijdens de hitte perioden schaffen mensen airco's aan. Laat nou net deze apparaten ervoor zorgen dat de warme lucht naar buiten getransporteerd wordt. De hitte in woonwijken neemt nog verder toe. Let op, het zijn stroomvreters.

-Er is een Groene daken subsidie beschikbaar tot 31 oktober.  Groene daken nemen warmte op en zorgen voor verkoeling. Zie natuur en milieu. Heeft u zicht op het dak van uw garage of een ander dak dan ziet het er geweldig uit met bodembedekkers. 

-Als tuinen betegeld blijven wordt het evenwicht van de bodem verstoort en droogt uit. Door de uitdroging tijdens hitte bestaat de kans dat huizen verzakken. Volgens het kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek geldt dit voor 1 miljoen huizen.  🤔

 

Groei en Bloei

In september beginnen de lezingen weer bij 130 afdelingen van Groei en Bloei. Het doel is om zoveel mogelijk mensen plezier te geven in het omgaan met bloemen en planten.  Zie Facebook, Instagram, Pinterest. In Breda is de grootste afdeling van het land. Er is een fotoclub, tuinclub, busreisje naar tuinen die ze bezoeken. Kortom, de moeite waard om eens te gaan kijken. Kijk of er een lezing is die u kan bijwonen in uw woonplaats. 

Blije hommel. De hele dag actief op distels.
Ipomea heavenly blue. Bloeit maar 1 nazomer. Zaaien in mei in huis.
Gehakkelde aurelia op vlinderstruik
Monarda
Kogel distel is fantastisch voor insecten en om naar te kijken.
Water, van levens belang voor alle dieren.
Hommel nest in broed hokje bij tussen woning.
Mijn levende tuin met hommelnest. Enorme zzoem geluiden van heel veel hommels. Ik vind het eng maar ze doen niks en verdwijnen vanzelf in het najaar. Boom hommel is een beschermde soort. Ik loop er gewoon langs en draag bij aan de toename van insecten waarvan 75% al verdwenen is. Totaal geen last van gehad. Hommels steken als je hun nest verstoort. Zonder hommels geen tomaten bestuiving.
Een vijver brengt de tuin tot leven. Allerlei dieren komen hier naar toe. Tot en met de vleermuizen vliegen in de schemer om muggen te vangen.
Chelone oblica voor winderige plaatsen. Sedum, vetplant op de voorgrond voor vlinders
Jonge mus bij water schaal.
Jonge mus krijgt voorbeeld van de ouders om in het water te stappen.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Frans | Antwoord 24.04.2020 13:03

Gefeliciteerd met de 100.000-ste bezoeker op deze interessante en inspirerende website!

Erik | Antwoord 20.04.2020 17:08

Gefeliciteerd. Het is ook een heel leuke en vooral praktische website!!

Elisabeth | Antwoord 22.03.2019 18:46

Weer veel inspiratie opgedaan! dank je wel. Elisabeth

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

24.04 | 13:03

Gefeliciteerd met de 100.000-ste bezoeker op deze interessante en inspirerende website!

...
20.04 | 17:08

Gefeliciteerd. Het is ook een heel leuke en vooral praktische website!!

...
22.03 | 18:46

Weer veel inspiratie opgedaan! dank je wel. Elisabeth

...
21.06 | 14:39
Kikkers en padden. heeft ontvangen 2
Je vindt deze pagina leuk