Hoog zomer in juli.

Wij kunnen het regenwoud beschermen door palmolie vrije producten te gebruiken. Duizenden bomen zijn gekapt voor palm olie plantages. Unilever vernietigd de toekomst van kinderen.

Niet overmatig werken in de tuin, meer kijken en genieten.

Monarda

 JULI

Juli is zo'n maand waarin zoveel te zien valt. Ze zeggen wel "de stoelkussens van een tuinierder slijten nooit". Want als je dan eindelijk de rust hebt om te observeren wat er allemaal door de tuin zweeft en wandelt dan zie je iets wat beter kan.

Dus zitten, duurt nooit lang. Het moet niet zo zijn dat we in het najaar geen herinneringen hebben aan een prachtige zomer. 

De planten in de borders hebben hun volledige lengte bereikt en hebben gebloeid of staan op punt om in bloei te komen. Ons doel is om zo lang mogelijk insecten van eten te voorzien tot het najaar in oktober/november. 

 

Vorige maand had ik Cosmea gezaaid, éénjarige bloemen in een springvorm van appeltaart. De slakken hebben genoten. Cosmea is slakkenvoer. Net als delphiniums. PVC buisjes hebben hun niet tegen gehouden. Heerlijk glad materiaal om naar boven te glijden en om de planten te bereiken. Idem dito met zonnebloemen. Jonge planten zijn onthoofd maar twee weken laten staat er ergens anders één, 50 cm boven de grond. Waarom heeft die het dan wel overleefd? Liatris bleek ook populair. Maar, een metalen ring met schuurpapier erom heen hielp. Dus creatief blijven om te winnen. We kunnen ook kijken naar alle planten die er wel geweldig bij staan. 

 

Tuinieren is bewegen en ontspanning

 "Tuinieren werkt tegen stress en planten verpotten, snoeien en wieden helpt tegen somberheid". Waar de universiteiten al geen studie van maken????   

Voltaire wist dit in 1759 al "Il faut cultiver notre jardin". 

Dat is het leuke van tuinieren, een beetje gezonde stress omdat je voor de langste dag zoveel mogelijk nectar en stuifmeel planten voor de insecten wil scoren ook al staat je tuin bordevol. Je probeert al hun wensen in één zomer te vervullen.    

Maar nu we zoveel mogelijk klaar zijn met zaaien voor de langste dag is het tijd om te niksen. Tenzij je wortelonkruiden vantevoren niet voldoende hebt verwijderd zoals kweekgras. 

 

Klimaatmars 

19 juni was mijn 3e klimaatmars. 7 op de 10 mensen maken zich zorgen. Zij willen dat er meer door de overheid gedaan moet worden. Er wordt te weinig haast gemaakt  om de opwarming tegen te gaan. Zou de windhoos in Zeeland er een eerste verschijnsel van kunnen zijn?

14000 wetenschappers uit 150 landen luiden de NOODKLOK. Het rapport van de VN bewijst het!!

EIS ACTIE!

Het is 5 over 12. We gaan het allemaal ervaren. Lies laarzen alvast aanschaffen?? Verzekering met overstromings clausule uitbreiden?

Wat wordt er nog vaak de auto gepakt voor kleine afstanden. Als een kip zonder kop blijven wij ook maar doen alsof er niks aan de hand is. 

_Geef jongeren een toekomst

_Ga fietsen of gebruik het openbaar vervoer. 

_NS rijdt CO2 vrij

_Minder vliegen

_TGV kent geen wachtrijen voor Europese steden. 

_ Plant bloemen voor insecten. De particuliere tuinen zijn zo belangrijk!

_ Vang regenwater op voor de langdurige droge periodes. Zuinig op drinkwater. 

 

Kringloop en bloemen zaaien voor weinig.

Nu alle prijzen stijgen is tuinieren onze redding. Een zakje groente zaden van 1 tot 2 euro zelf zaaien. Onze thuis blijf dagen om geen geld uit te geven breng je door in de tuin. Veel spullen komen uit de kringloop winkel of uit de bouwcontainer.  Een grote water bak voor de vogels stond voor 120 euro in de folder. In de bouwmarkt wat spullen gekocht zoals een zak cement, waterdicht spul erdoor heen en wat gaas ter versteviging. Voor 15 euro klaar.

 

Tuincentra bieden hun chemische vaste planten (in plaats van biologische) nu met veel korting aan. Kijk liever bij planten kwekerijen voor meer keuze. 

Je tuin, een paradijs waarin je alles los kan laten.  

De IVN bloesumboog helpt je op weg!

 

Bijen 

Waarom zijn die hommels en bijen nou zo belangrijk? Zij zorgen voor de bestuiving van bloemen. Door de bestuiving ontstaan er vruchten zoals appels en peren en tomaten, aardbeien, perziken, druiven etc. Wilde- en honing bijen zorgen voor 90 procent van de bestuiving van fruitteelt en moestuin. Het is voor de productie van ons voedsel waarom zij heel belangrijk zijn. Plant bloemen.   

Biologische Korenbloemen. Mooi door hun eenvoud.
De enige slak die welkom is. Slangekruid gezaaid in mei. Is eenjarig. Tweede lichting staat klaar voor als deze is uitgebloeid. Betonijzer als rustplaats voor vogels met vrij uitzicht.
Hoog zomer. Kamperfoelie Serotina, roos voor bijen met enkelvoudige bloemen en éénjarige in hangmand. Klimmer Parthenocissus Veitchii met bloemen voor bijen en bessen voor vogels. Familie van klimop, enorme groeikracht. Prachtig rood herfstblad. Vogels vinden er een schuilplaats.
Wij kunnen het regenwoud beschermen door palmolie vrije producten te gebruiken. Duizenden bomen zijn gekapt voor palm olie plantages. Unilever vernietigd de toekomst van kinderen.
Minder uitstoot door minder auto te rijden en vaker van het openbaar vervoer gebruik te maken. NS pleit voor BTW verlaging. 9% BTW opheffen!
Gratis openbaar vervoer. Minder files, tijdverlies en meer comfort. Onthaasten.
Oude rioolbuis met water voor vogels, insecten en slakken.
De werkplaats waar tuinafval kostbare compost wordt. Alleen in compost gemengd door tuingrond gaan de planten groeien.
Zaden van vingerhoedskruid die bruin zijn onderaan de steel verzamelen en opnieuw zaaien. Tweejarig wil zeggen, nu zaaien om volgend voorjaar bloei te krijgen. Afdekken met laagje aarde. Idem dito met bieslook zaden.
Stilte gebied. Kijken en verbazen.
Geweldig voor de insecten. Agastache is paars. Rechts ervan paarse monarda met heerlijke blad geur.
Planten steunen vrij uitzicht voor vogels. Uit bouw container.
Chelone oblica waait nooit om. Verspreidt zich over het hele plant vak. Op de voorgrond sedum. Bloeit later in het jaar.
Dagpauwogen
Insecten laten leven en naar buiten brengen. Verkoop door Vivara.
Lupine
Onder andere Ben van Beurden van Shell en de VVD laten de temperatuur op aarde teveel stijgen met als gevolg dat Nederland onder water komt door het smeltende ijs op de noordpool. Onze kinderen als klimaat vluchtelingen?????

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Rudi | Antwoord 14.06.2022 22:52

Een mooi website voor mensen die van natuur en dieren houden. Hier heb ik wel wat geleerd.

Erik | Antwoord 20.04.2020 17:08

Gefeliciteerd. Het is ook een heel leuke en vooral praktische website!!

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

14.06 | 22:52

Een mooi website voor mensen die van natuur en dieren houden. Hier heb ik wel wat geleerd.

...
20.04 | 17:08

Gefeliciteerd. Het is ook een heel leuke en vooral praktische website!!

...
14.06 | 22:50
Vogels en vlinders heeft ontvangen 23
21.06 | 14:39
Kikkers en padden. heeft ontvangen 2
Je vindt deze pagina leuk