Koude, warmte, hitte ? Niemand weet het.

2017 Er waren nog bijen. Bloemen zijn net open om 8.30. Bijen zijn belangrijk voor bestuiving en voor ons voedsel. Hopelijk dat wij met elkaar zorgen voor planten voor bijen. Zie index Lege winkels.

Bestaat er nog een lente zomer herfst en winter.

Emmertje met hoos vat .

 Mei

Mei is de maand waarbij we gewend zijn dat alles wat we gezaaid hebben naar buiten kunnen brengen. De nachtvorst zou vanaf IJsheiligen voorbij moeten zijn. Maar niets is meer zeker,

De generaties voor ons hadden een leidraad met de seizoensindeling. Wij moeten het zelf maar gaan uitzoeken en de seizoenen proberen los te laten. Kortom, een uitdaging voor mensen die tuinieren leuk vinden. 

In mei brengen we, (gewoonlijk) de gezaaide planten naar buiten die in de vensterbank ontkiemd zijn. Kruiden, korenbloemen, klimplanten etc. Doordat het langer licht is reageren de planten met een enorme wil om te ontkiemen en te groeien. Onvoorstelbaar als je ziet hoe die zaden de aarde omhoog duwen om met zijn allen het daglicht te bereiken. 

Met behulp van vliesdoek kan je de jonge planten beschermen tegen nachtvorst. Dus die aanschaf is noodzakelijk voor de komende jaren anders zou al het werk voor niets geweest zijn. Let op het lokale weerbericht. Is de nacht temperatuur, boven of onder het vriespunt. Wel of niet de planten met vliesdoek beschermen tegen nachtvorst. 

 

Hoe gaat het met de water voorziening komende maanden?

Blijft het droog of komen er hoosbuien?  De regenton blijft maar leeg. Dat is super lastig in het voorjaar als je water wil geven.  Er is nu al een watertekort. Stel nou dat het straks 50 graden is en dat je niet mag douchen vanwege water schaarste? 

We hebben een vijf liter emmer op het aanrecht gezet en wilden eens weten hoeveel spoelwater van groente, handen afspoelen, douche water dat nog niet op temperatuur is (dus zonder afwasmiddel of zeep) wij ongebruikt weg lieten lopen. Die emmertjes gebruikt water kwamen ten goede aan de regenton en het watertekort is verdwenen. Ik kan nu weer de zaailingen  water geven met water dat niet verloren is gegaan. Over een aantal jaar zullen we ons verbazen dat we zo royaal met water om konden gaan. 

Krom is het feit dat de boeren 40.000-50.000 liter grond water per uur oppompen om varkensvoer te verbouwen. Vervolgens worden de varkens naar het buitenland getransporteerd.  Kortom, er zullen nog veel discussies komen over het gebruik van water in de toekomst. Zou het deze maand gaan hozen dan staan diverse regentonnen klaar om een voorraad aan te leggen. 

 

Is tuinieren werk?

Nee, want dan doe je iets niet goed. De kunst van natuurlijk tuinieren is de inrichting. Mensen doen teveel aan onderhoud.                                                               

Makkelijk tuinieren krijg je door:

-de insecten overleven in de winter door zich te laten verstoppen in bladafval. Hou de bodem bedekt met bladeren. Wij hebben nu in mei nog bedekte grond waarin zich heel veel insecten bevinden. Veel vogels komen de bladeren omhoog gooien om te kunnen eten. Tuinieren tussen de dieren. Onkruid als paardebloemen laat ik bloeien voor de bijen want verder bloeit er nog niets. Voordat ze uitbloeien verwijder ik deze. De konijnen zijn gek op deze planten.

-in bedekte grond groeit geen of weinig onkruid

-vogels houden niet van aangeharkte tuinen want daar is niets te beleven. 

-plant planten naast elkaar zodat er een aaneen gesloten  border ontstaat en is er dus weinig plaats voor onkruid. 

- Probeer van de onkruid bloemen te genieten. Pas als  het uitgebloeid is, en dus zaad wil gaan maken trek je het uit de grond en hoef je minder te bukken. Dit geldt niet voor woekerende planten zoals brandnetel of zevenblad. 

-taaie onkruiden tussen tegels niet trekken maar draaiend om de as verwijderen. 

-de grond die bedekt is droogt niet uit. Het blad houdt vocht vast en daardoor weer insecten. Schoffelen ?? Doe ik nooit. Koop een goede schrepel (rechts- of linkshandig) en neem dan ook de wortels mee als je onkruid kwijt wilt. Een schoffel breekt de wortels af. En die plant maar lachen. Daar ben ik weer🙂.

Verwijder onkruid in de volle zon. De wortels drogen gelijk uit. Onkruid zonder zaad kan op de composthoop. 

 -het oude bladafval wordt onzichtbaar door de uitlopende planten. Zij     bedekken deze laag met hun nieuwe blad.

De beste gratis tuingrond komt van uw zelf gemaakte composthoop. Zie index tuingrond en compost. Compost houdt vocht vast. Zandgrond niet.

 

Zaaien blijft leuk 

Zaadjes op de aarde gooien, laagje aarde erover en wachten en vochtig houden. Wat een kracht hebben die zaden als zij de hele laag aarde van zich af proberen te gooien. 

Klaprozen zaad op vochtige grond strooien. Niet afdekken met aarde. Klaar!

Vandaag mijn springvorm bak blik met korenbloemen in de tuin gezet. Echt super makkelijk om te zaaien. Evenals slangekruid, komkommerkruid, lupine, stokrozen. Iedereen kan het. 

Zo leuk en leerzaam

Op YouTube komen zoveel fimpjes voorbij waarin ze laten zien hoe je kan tuinieren of zaaien. Het maakt niet uit welk onderwerp. Type iets en je krijgt voorbeelden. Bijvoorbeeld, "natuurlijk tuinieren" . Dat wil zeggen, kijk wat dieren nodig hebben om uw tuin levend te maken. Met vogels, planten voor bijen en hommels, planten voor nachtvlinders,egels, dagvlinders etc. 

Ecosia  

Niemand wil op een bloed hete aarde leven.  Deze website heeft ten doel om voor iedere zoekopdracht een boom te planten en daarmee de opwarming tegen te gaan nu de regenwouden per minuut worden afgebroken. Die bomen kunnen voor verlichting zorgen. Ook u kan een boom in uw tuin planten. Iedere boom of struik helpt. Vraag de boom kweker om iets passends. Hou rekening met de riolering die niet door wortels aangetast mag worden.  

 

Tuintips

Https://steenbreek.nl/tuintips/

Doet uw gemeente mee ??

perennialpower.nl

dreamteam@52wekenduurzaam.nl

Weinig leven in deze "tuin". Niets voor bijen, vogels,,vlinders,egels. Maar wel altijd werk. Er is niets onnatuurlijkers dan kale grond. Schoffel diploma gehaald?
Bedekt met bladeren, bloemen voor bijen, broedende pimpelmees, merels, egel, vlinders, lieveheersbeestjes etc.
1e lichting zaaigoed staat al buiten of is weg gegeven. 2e lichting staat nu op ontkiemen.
Kogeldistel. Prachtige bollen als bloemen. Kan goed tegen droogte. Laagje aarde erover. Klaar en wachten maar.
Duifkruid zaaipotjes kunnen naar buiten om overdag te wennen aan de zon en de kou in de nacht.
Korenbloemen klaar voor de tuin.
Planten aaneen gesloten
Weinig ruimte voor onkruid zolang u de grond bedekt houd met planten die u mooi vind.
Rommelige tuin vol stro of grassprieten die de konijnen laten liggen, Stengels van planten van vorig jaar, veren, pluizen, plantenworteltjes, hondehaar en konijnen haar. Alles voor nestbouw voor de mussen en koolmezen,pimpelmezen etc.
Binnen een kwartier leeg gehaald voor nest bekleding.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Frans | Antwoord 24.04.2020 13:03

Gefeliciteerd met de 100.000-ste bezoeker op deze interessante en inspirerende website!

Erik | Antwoord 20.04.2020 17:08

Gefeliciteerd. Het is ook een heel leuke en vooral praktische website!!

Elisabeth | Antwoord 22.03.2019 18:46

Weer veel inspiratie opgedaan! dank je wel. Elisabeth

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

24.04 | 13:03

Gefeliciteerd met de 100.000-ste bezoeker op deze interessante en inspirerende website!

...
20.04 | 17:08

Gefeliciteerd. Het is ook een heel leuke en vooral praktische website!!

...
22.03 | 18:46

Weer veel inspiratie opgedaan! dank je wel. Elisabeth

...
06.04 | 20:22
Vlinders lokken heeft ontvangen 5
Je vindt deze pagina leuk