Juni. Hoogtepunt in levende tuin beleving.

Gras vervangen voor bloeiende planten. Er zijn te weinig bijen waardoor ons voedsel in gevaar dreigt te komen. Meer bloemen is in het belang van de bijen die bloemen bestuiven. Zie index " lege winkels".

Ga genieten van alles wat bloeit, vliegt, loopt, klimt.

Fijn om te weten dat het grondwater weer op peil is na al de regen.. Dit is in het belang van onze bossen. 

Op een animatie zag ik wat er met het CO2 gebeurd als de bomen in blad komen in het voorjaar. 

Je kan het vergelijken met rook dat tegen het plafond stuitert. Ik zag de dikke laag "rook" (Co2) afnemen doordat de bomen in het voorjaar in blad kwamen en Co2 gingen opnemen en zuurstof afgeven. Dus meer bomen werkt echt!!

Vandaar dat vandaag de dag zoveel nadruk ligt op bomen planten. Dus bomen en ons gedrag (auto alleen voor grote afstanden gebruiken) kunnen voorkomen dat de temperatuur op aarde nog verder stijgt. Droogte kan leiden tot volksverhuizingen. 

 

Plan boom

"Plan boom" heeft een half miljoen bomen in de grond gezet in Nederland. In natuurgebieden, openbare ruimten, bedrijven terreinen, in wijken en in tuintjes. Er staan nog grotere projecten klaar die nu ontwikkeld worden. 

Het initiatief, in samenwerking met provincies en gemeenten om "uitdeel acties" te organiseren waren zeer populair. In korte tijd waren alle acties volgeboekt. Ook de boompjes voor beginnerspakketten voor eigen tuin waren zeer populair.

Er is in Nederland nog plaats voor 8 miljoen bomen. Lees meer over  hun activiteiten in de nieuwsbrief van "Plan boom" . De regen die is gevallen heeft ervoor gezorgd dat de nieuwe bomen makkelijk zijn aangeslagen. Een boom plant je altijd in het najaar als de grond nog warm is en het regelmatig regent. Deze projecten zijn van groot belang voor de CO2 afname.

 

Vaste planten

Mijn vaste planten tuin staat er geweldig bij door de regen. Alle grond is bedekt en het beloofd een mooie zomer te worden. Het komkommerkruid wordt zeer druk bezocht nu het als eerste in bloei staat.

Ik kom regelmatig bij mensen die tussen het grind en tussen de tegels onkruid hebben staan. Door de grond af te dekken denken velen dat ze van het onkruid af zijn. Grappig als je bedenkt dat zaden ook door de wind aangevoerd worden!! Vergeet niet dat een woonwijk die groen uitstraalt een enorme meerwaarde heeft ten opzichte van grijze tegel tuinen. 

 

Tot 30 september Nederlands kampioenschap tegel wippen. 

Er is een wedstrijd "tegel wippen" onder de gemeenten aan de gang. Het doel is om hitte stress en wateroverlast tegen te gaan door de aanleg van groene tuinen of gevel stroken.

Zo bevorderen we de biodiversiteit in onze leefomgeving. Er komen meer vogels, vlinders, zuiverder lucht, het werkt ontstressend en het resultaat is dat er minder huisartsen bezoeken plaats vinden.  

Professor Agnes van den Berg is omgevings psycholoog. Zij zegt:

"Natuur maakt mentaal rustiger en sterker." "In de natuur ontspan je beter en herstel je van stress.

In Oosterhout worden leuke buurt initiatieven verwezelijkt nu de tegels uit de tuinen verdwijnen. Vrijwilligers bieden hulp aan om de tuinen van bewoners gemakkeljk met bloeiende planten in te richten.  Weinig werk aan. 

 

Evaluatie vijvermanden met slakkenverbod. 

Het resulaat van mijn gestapelde vijvermanden is redelijk geslaagd. De klimplant heeft het nu wel overleefd en is niet tot de grond toe kaal gegeten. Vijvermanden hebben kleine mazen en de slakken kunnen dus niet door de gaten maar moeten via de buitenkant naar boven klimmen. De knoflook pasta houdt ze echter niet op afstand. Het is wel zo dat je slakken makkelijker in de avonduren kan zien en dus kan verwijderen als zij toch op weg zijn naar de top. Watervast schuurpapier is nog een optie die ik kan proberen. 2 vellen tegen elkaar plakken.

Drie andere opties schijnen te zijn:

-Stro om je jonge planten leggen en koffiedik er tussen. 

-Boomstammetjes plaatsen tussen de planten. Als zij afgebroken worden zie je dat de slakken zich erin verzamelen. Dan is het een kwestie van de slakken opvangen in een pot en mee nemen naar het bos of ander groen waar ze hun gang kunnen gaan. Zij zijn tenslotte goede opruimers van groen restanten. En grappig. Geen een dier kan zichzelf zo slecht verdedigen tegen mensen. Vluchten tegen bedreiging met een slakkegang. Het zijn niet voor niets nacht dieren. 

 - Met een stukje haring verzamel je niet alleen slakken uit je eigen tuin maar ook alle tuinen er om heen. Verzamelen en naar een bosrijke omgeving brengen. 

 

Eenjarigen

Dat zijn de planten die nu overal te koop worden aangeboden. Afrikaantjes, geraniums, phlox, verbena, surfinia, petunia's. Diascia, nemesia, leeuwebek zijn leuk in een hangmand. Wekelijks de uitgebloeide bloemen er uit knippen om uitbloeien tegen te gaan. Mest geven na 4 wk. 

 

 Brem 

Nu de brem is uitgebloeid een derde van de tak lengte verwijderen.

 

Zaaien

Bloemen en kruiden zoveel mogelijk zaaien voor 21 juni, de langste dag. 

 

Royal horticultural society

In Engeland is de RHS in 1804 opgericht. 

Het is de organisatie die in Engeland heel bekend is en die zich bezig houdt met alles op het gebied van het promoten van tuinieren.  Op You tube kan je filmpjes zien. Zij delen ook prijzen uit aan de beste planten op het gebied van bloei, niet vatbaar voor ziektes, beste bestuivers ( RHS perfect for pollinators plant list) etc.  

Vrijdag 's-avonds komt op BBC Two  "Gardeners  World". Bijna Iedere week in de zomer. Zondag ochtend vroeg is er een herhaling. 

2 vijvermanden op elkaar met klimplant ipomea. Vijver folie rondom de plant onder de mand.
Campanula, klokjes bloem bloeit nu. In diverse hoogtes te koop.
Uit alle gaten aan de onderkant van houtblok haal ik slakken die hier overdag in verblijven. Richting openbaar gras. Blok weer terug leggen op de aarde.
Ook de vlinders komen later door de lage temperaturen in het voorjaar. 2 dagpauwogen
Zit plaatsen voor vogels. Restanten beton ijzer uit verbouwings containers op straat.
Vanuit de huiskamer kan ik de vogels observeren. Tevens als planten steun. De jonge mussen zie ik gevoerd worden door de ouders.
Enorm assortiment perkplanten kwekerij Sterkens te Molenschot.
Combinaties van zomer planten.
Ieder jaar een andere kleuren combinatie.
Heerlijk , zomer.
Klimplant Lathyrus odoratus. Niet te koop als perk plant maar gezaaid vanwege de heerlijke geur. Zie handleiding index. Zaaien voor de langste dag 21 juni.
Drink- en badwater gelegenheid tijdens deze warmte om vogels naar uw tuin te krijgen. Verwarmings buis als observatie post voordat zij af dalen naar de grond.

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Frans | Antwoord 24.04.2020 13:03

Gefeliciteerd met de 100.000-ste bezoeker op deze interessante en inspirerende website!

Erik | Antwoord 20.04.2020 17:08

Gefeliciteerd. Het is ook een heel leuke en vooral praktische website!!

Elisabeth | Antwoord 22.03.2019 18:46

Weer veel inspiratie opgedaan! dank je wel. Elisabeth

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

24.04 | 13:03

Gefeliciteerd met de 100.000-ste bezoeker op deze interessante en inspirerende website!

...
20.04 | 17:08

Gefeliciteerd. Het is ook een heel leuke en vooral praktische website!!

...
22.03 | 18:46

Weer veel inspiratie opgedaan! dank je wel. Elisabeth

...
21.06 | 14:39
Kikkers en padden. heeft ontvangen 2
Je vindt deze pagina leuk