Gaat de temperatuur naar beneden?

Roodborstje

Voor tuin renovatie is het nu de beste tijd.

November 

 

Bestaan er nog seizoenen?

De hele wereld weet inmiddels wel dat we qua klimaat alles op alles moeten zetten om de temperatuur naar beneden te krijgen. 

De jonge mensen vragen wanhopig om beleidsverandering voordat het voor ieder kind te laat komt. Deze warme maand voelde echt zo vreemd aan. Wedstrijden in Thialf met mensen in zomerkleding op de tribunes. 

Bloembollen planten terwijl het 22 graden is. Dit hoort niet. Alle tuinboeken zullen herschreven moeten gaan worden want we hebben geen seizoenen meer van koud en warm. 

Prachtige planten die niet vorstbestendig waren kocht je niet. Nu zou dat wel kunnen. Dalia's hoeven denk ik ook niet meer de grond uit. Beetje toedekken en hopen dat je gelijk krijgt. 

De insecten vliegen nog en mijn clematis die in december\ januari hoort te bloeien staat nu in knop. 

Mijn tuin vriendinnen blijven vragen wanneer ik kom. In november eindigde voor mij het tuinseizoen. Maar nu de heggen etc gewoon door blijven groeien zullen ze weer gaan bellen. Wat nu? Het was zo heerlijk, tuinieren totdat de kou inviel en lekker de natuur haar gang laten gaan.  De vogels vinden insecten onder een bladlaag.  Ik had een half jaar de tijd om nieuwe plannen te maken en tijdschriften te lezen. 

 

Fietsen kan veel gezonder

Laatst was ik in Amsterdam. Net als een toerist was ik verbaast over de vele fietsen die daar gestald stonden. In het centrum voel je je net een schietschijf. Zowel voor- als achter je moet je kijken of je de overkant van de straat kan bereiken zonder aanvaring met fietsers. 

Amsterdam is gebouwd vanaf 1275. De oudste plattegrond is van 1538. Er wonen 850.000 mensen. Het is logisch dat daar zoveel mensen fietsen anders weet je zeker dat je nooit op tijd  komt. Mensen die zich met de auto door Amsterdam bewegen zijn de slakken in het verkeer. En zo zie ik het graag.

Het wrange vond ik echter dat de wind zodanig stond dat alle vliegtuigen boven het centrum aan het dalen waren om te gaan landen. Om de paar minuten werden duizenden mensen die liepen te winkelen besproeid met giftige uitstoot.  Mag dit zo dicht boven de huizen? Heeft Schiphol maling aan de gezondheid van 850.000 inwoners? Door witte zwanen in hun reclame te gebruiken werden wij misleid over de uitstoot van hun luchtverontreinigde stoffen. 

 

5 november  Krimp de luchtvaart

krimpdeluchtvaart.nl is een petitie om te tekenen. 

Onze gezondheid is ondergeschikt aan de uitstoot en de groei van Schiphol. Geen btw op vliegtickets, kerosine, vervuilers hoeven niet te betalen, herrie, ultrafijnstof,stikstof etc. Schiphol wil voor 1 miljard euro een nieuwe terminal laten bouwen. 

De klimaatplannen van Schiphol en KLM zijn onvoldoende.

Samen zorgen voor de toekomst van onze kinderen!

Grenzen aan de uistoot!

 

 Vetbollen voor vogels

Eigenlijk raar, ik heb mijn opa en oma nooit met emmers vetbollen zien lopen bedacht ik mij laatst. 

Mijn tuin staat natuurlijk vol met diverse planten. In oktober zag ik diverse koolmezen, pimpelmezen en mussen tussen mijn uitgebloeide planten. 

De mussen aten de zaden van de teunisbloem, de mezen van de agastache en de merel en spreeuwen kwamen bessen eten van mijn Parthonocissus veitchi. Deze klimplant staat tegen de schuur. De sierappels worden pas gegeten als er niks anders meer te eten is. 

Dus waarom lopen wij met vetbollen?  Er zijn geen planten meer genoeg in particuliere tuinen of in parken. Alhoewel ik gemeenten een enorme inhaalslag zie maken om bloemenborders aan te leggen met zaden voor vogels in het najaar. Het zou in de prive tuinen nog veel beter kunnen.      Dus " winterklaar" maken van de tuin wil zeggen het verwijderen van alle planten zaden voor de vogels. Laat alle planten stengels staan en geniet van de vogels die u hiermee lokt. 

Door de aanleg van mini tuintjes krijgen insecten en vlinders krijgen  ook weer een groter leefgebied midden in de steden. Zelfs de stoeptegel-tuinen dragen met dat hele kleine stukje bij aan de biodiversiteit. Net als de daken van de bushokjes. Hopelijk gaan particulieren straks de schuurdakjes bedekken met sedum vetplanten. Ook die vierkante meters leveren een bijdrage. Het is zo zonde om dagelijks uitzicht te hebben op het saaie grijze bitumen op schuur daken.

https:www.groendak.nl Kijk op de website voor dat van hun inloopdagen op afspraak.  Inclusief subsidie voorlichting. 

 

Tuin renovatie 

In oktober een "tuincentrum" bezoeken staat gelijk aan het bezoeken van een casino.  De kleuren van de Kerst-overbodigheden zorgen ervoor dat wat je nodig hebt onvindbaar is, net zoals medewerkers om het aan te vragen. Het is kruipdoor sluipdoor om te voorkomen dat je de bordjes naar de uitgang kan lezen. Laat staan de nooduitgang. Internet is het beste alternatief in deze maand. Want vliesdoek tegen nachtvorst kopen? Nee, dat hebben ze niet. Zonde van je tijd.

Eigenlijk werk ik maar 2x per jaar in mijn voor- en achtertuin. Dan deel ik planten die te groot worden en verplant alles waar ik het hebben wil. De vaste planten slaan goed aan in de warme grond.  Op grond met planten kan geen onkruid staan, of heel weinig. En onkruiden zijn prachtig. Ik laat ze in bloei komen en voordat ze uitgebloeid zijn haal ik het zaad eraf. Vlinders houden van bloeiend onkruid. Nu de boeren onkruid uit hun graslanden verwijdert hebben moeten wij in de stad een gecontroleerde inhaalslag maken. 

De judaspenning zaden komen alweer boven de grond. Dus die plant zorgt ervoor dat zij niet verdwijnt nadat de schilders ze onder de voet hebben gelopen. Het zaad doet waarvoor het gemaakt is. Voortplanting. 

 

 

 

Is het nestkatje al gereinigd met heet water zodat de vogels in de nacht kunnen schuilen?
Amsterdam is niet berekend op zoveel verkeer. Alleen op de fiets bereik je snel je doel.
Die bloembollen weten ook niet meer wanneer ze boven de grond moeten komen. Wachten op een koude golf??
Bushokjes met groene daken in Utrecht. Dit initiatief wordt nu nu in de hele wereld na gedaan om de leefbaarheid te bevorderen.
Uitgebloeide zonnebloemen. Niet opruimen. Schuilplaats voor beestjes.
De stengels van de prachtige kogeldistel. Hier zie je de plant opnieuw uitlopen. Geef de jonge plant licht en haal bovenstuk van de oude stengelscer af. De zaden zijn al afgevallen.
Wortel onkruid steker, schrepel is onmisbaar , 3e , geen naam, wel handig om onkruid los te maken
Is de inheemse gele toorts uitgebloeid? Laat haar staan voor insecten om in te schuilen.
Bloembollen al geplant?

Rudi 14.06.2022 20:52

Een mooi website voor mensen die van natuur en dieren houden. Hier heb ik wel wat geleerd.

Erik 20.04.2020 15:08

Gefeliciteerd. Het is ook een heel leuke en vooral praktische website!!

Nieuwe reacties

14.06 | 20:52

Een mooi website voor mensen die van natuur en dieren houden. Hier heb ik wel wat geleerd.

20.04 | 15:08

Gefeliciteerd. Het is ook een heel leuke en vooral praktische website!!