Een natuur rijke tuin heeft broedende vogels.

Klaar om het nest te verlaten.
Pimpelmees

De tuin heeft genoeg voer en water.

 

Vogels kiezen in oktober hun nestkast uit voor volgend jaar. Dus kies een plek met een boom of struik in de buurt zodat zij observatie plekken hebben en veilig kunnen aan vliegen.

Onze tuin bevat vele nestgelegenheden: 

Houten vogelhuisjes, muurpotten, vogelhuisjes van houtbeton, nesten in struiken of hagen. Er hangen diverse vormen voor allerlei soorten vogels. Vogels kiezen in het najaar al een huisje uit om er volgend jaar in te gaan broeden.

Voor de jonge vogeltjes zijn er genoeg jonge rupsen en luizen beschikbaar. De ouders vliegen de hele dag af en aan om ze te voeren. Ieder jaar zijn er koolmezen, pimpelmezen, spreeuwen en mussen die komen broeden. 

In de uilenkast zit al jaren een spreeuw te broeden. In de coniferen zitten ook nog diverse nesten van vogels maar zij zijn voor ons onzichtbaar. Diverse kleine vogels broeden op de grond in takkenbossen. 

Door de luizen en andere kleine beestjes die als voer dienen voor de jonge vogels heeft dit ook tot gevolg dat er ook  veel lieveheersbeestjes aanwezig zijn om de planten van de luizen af te helpen. Zij concureren met elkaar. 

Ik gebruik geen enkel chemisch middel om insecten, rupsen, mieren of luizen of veldmuizen te bestrijden. Onderschat de natuur niet. Die doet dat zelf wel.

Het dient als voer voor de jonge vogels. 

Mieren in schuren hebben een hekel aan kinder straat krijt. Zo zoeken ze vanzelf een andere plek. Laat alles leven en bewonder hoe het één in verband staat met het ander.

Waarneming:

Groene spechten in de tuin. Volwassen specht voerde het jong voedsel vanuit het gras. 

 Na het broedseizoen loop ik in oktober  alle vogelhuisjes na om de restanten van het oude nest te verwijderen. Soms ligt er een dood jong in of zijn de eieren verlaten.

Als het in het najaar koud wordt zie je de vogels vanaf 17.00 bezit nemen van het nestkastje om te overnachten. Dus het is meer dan een nestkast.

 

 

 

 

Vogelhuisjes moeten in oktober al op hun plaats hangen want rond die tijd wordt de nestgelegenheid gekozen.
Nestbouw materiaal. konijnenhaar
Mus met honden haar.
Jonge mus wordt gevoerd door moeder.
De bewaarde hondenharen hangen in een vetbol houder. Het is heel leuk om te zien hoe ze met hun bek vol haren naar hun nest vliegen.
Jonge koolmezen in mos en honden haren. Ze zijn niet allemaal zichtbaar tussen de haren.
Nu zijn ze wel allemaal zichtbaar.
10.00 Jong wil het nest verlaten.
Ik ben weg.
Ik vlieg.
Veilig geland. Waar zijn mijn ouders en de andere 6 koolmezen?
Zwarte luizen op korenbloemen die door lieveheersbeestjes en door vogels gegeten worden. Dus geen gif spuiten.
Een merelnest op een krat takken in een open schuur.
Vijf koolmezen.

Nieuwe reacties

14.06 | 20:52

Een mooi website voor mensen die van natuur en dieren houden. Hier heb ik wel wat geleerd.

20.04 | 15:08

Gefeliciteerd. Het is ook een heel leuke en vooral praktische website!!