Vlinders leggen eitjes op waard planten.

Judas penning bloeit vroeg in het voorjaar. Een zebrapad voor rupsen lijkt mij wel leuk als zij oversteken😊

Een rups is het voorstadium van een vlinder.

Kaal gegeten. Klaar om te gaan verpoppen en te transformeren naar vlinder.

 

 

Wat zijn waardplanten?  Een waardplant is een plant die door een rups gegeten kan worden. 

 

Sommige rupsen hebben  een voorkeur voor een bepaalde plant en andere rupsen zijn niet zo kieskeurig. Look zonder look of judaspenning  bloeien al vroeg in het voorjaar. Zij zijn beide waardplanten. Een van de beste waardplanten is de brandnetel. Dus als deze ergens bij u in de buurt staat is dat mooi meegenomen om de vlinderstand op peil te houden.

Als een rups zich vol gegeten heeft maakt hij een cocon en verblijft daarin hangend aan een tak van een boom, of in de grond tussen de bladeren totdat het tijd is om er als vlinder uit te komen. Als de vlinders uitkomen hebben zij behoefte aan goede nectarplanten zoals bijvoorbeeld de vlinderstruik of de Verbena bonariensis of de Phlox. 

Judaspenning kan je als zaad kopen en ontkiemt makkelijk. Het is tweejarig. Zaai je hem in februari in de vensterbank dan bloeit hij aan het eind van de zomer of volgend voorjaar.  Als hij is uitgebloeid kan je de takken met de blinkende lamellen als decoratie in huis gebruiken. Het zaad dat in de aarde valt zie je volgend voorjaar weer als nieuwe plant terug komen. 

Vlinders hebben diverse soorten planten of struiken als waardplant. Dus wil je een bepaalde soort vlinder kijk dan wat zijn waardplant is.

Met waard  planten heb je  meer kans op vlinders in je tuin.  Vlinders houden van warmte dus zoek een wind stille plek voor vlinderstruiken en de vlinder " top tien"  planten. 

 

 

 

Deze rups van klein koolwitje zal op groen blad minder opvallen dan tijdens de overtocht in het bos op dennen naalden. Groot risico om door vogel gegeten te worden.
5 dagen nadat de vlinder eitjes gelegd zijn komen er een rupsjes uit en begint direct te eten.
Eitjes waar de rupsen uit komen.
Judaspenning geeft de border al vroeg in het voorjaar kleur.
Look zonder look is een woekerende plant. Niet geschikt voor kleine tuinen. Brandnetel is ook een waard plant voor heel veel soorten vlinders.
Judaspenning na de bloei met zichtbaar nieuwe zaden.
Koolzaad is een waardplant. Eind september zitten er meer dan 100 rupsen de plant kaal te eten. Alle andere planten er omheen laten ze met rust. Nadat zij verzadigd zijn zie ik ze via onze ramen naar boven kruipen en verstoppen ze zich in de winter in de behuizing van de zonneschermen.

Nieuwe reacties

14.06 | 20:52

Een mooi website voor mensen die van natuur en dieren houden. Hier heb ik wel wat geleerd.

20.04 | 15:08

Gefeliciteerd. Het is ook een heel leuke en vooral praktische website!!