Planten voor vlinders

Judaspenning zorgt ervoor dat de rupsen uit de vlindereitjes direct van deze plant kunnen gaan eten (waardplant) totdat zij volgroeid zijn. Daarna spinnen zij zich in een cocon en komen er als vlinder uit. Zonder waardplanten geen vlinders. Ik heb minstens 60 rupsen geteld om 20.30. Er stonden veel dezelfde planten maar waarom ze allemaal op 1 plant gingen zitten is mij een raadsel.
Agastache voor vlinders. 1 Zakje zaad kopen. 2 Zaaien en in harken. 3 Nat houden.

Hier ziet u voorbeelden van planten die geschikt zijn om vlinders naar uw tuin te lokken. Bij de  website van de Vlinderstichting kunt u als u "winkel" aanklikt informatieve boekjes kopen waarin tips staan om de beplanting zodanig in te richten dat de vlinders vanzelf op uw planten af komen.  

Waarom zijn waardplanten zo belangrijk voor vlinders?

Als een rups uit het ei komt dan moet hij eten om te kunnen verpoppen. Dit zijn de enige planten die een rups eet om te groeien. Als hij volgroeit is verpakt hij zichzelf in een cocon en komt er als vlinder weer uit in het voorjaar.  

Omdat de cocon in de winter oppervlakkig in de grond ligt is het belangrijk om het blad te laten liggen en de grond niet te bewerken.  

  De vlinderplanten top tien:

 

  1. Herfstaster (Aster novi-belgii)
  2. Vlinderstruik (Buddleja davidii)
  3. Rode zonnehoed (Echinacea purpurea)
  4. Koninginnekruid (Eupatorium maculatum)
  5. Damastbloem (Hesperis matronalis)
  6. Lavendel (Lavandula angustifolia)
  7. Marjolein (Origanum laevigatum)
  8. Vlambloem (Phlox Paniculata-groep)
  9. Hemelsleutel (Sedum spectabile)
  10. IJzerhard (Verbena bonariensis)

 

Tientallen vlinders op de in augustus/september bloeiende vlinderstruik. Doordat deze meer in de schaduw staat komt hij later in bloei en hebben de vlinders langer te eten.
Atalanta met opstaande vleugels op koninginnekruid. De onderkant van de vleugel is prachtig uitgevoerd.
Gehakkelde aurelia. Deze soort overwintert op de grond tussen afgevallen bladeren of takkenbossen. Vandaar dat ik de grond met rust laat zodat de poppen niet beschadigen.
Dagpauwoog
Het hoogst haalbare waar je als tuinierder het hele jaar op hoopt. Als de koninginnepage door jouw tuin vliegt weet je dat je gescoord hebt qua voedselvoorziening.
Bruin zandoogje
Hesperis matronalis bloeit in mei. Belangrijk voor vlinders.
Je zaait radijsjes en laat de plant doorschieten. Koolwitjes zijn gek op de bloemen en later worden de zaden door de mussen gegeten.
Blauwtje op Rudbeckia.

Nieuwe reacties

14.06 | 20:52

Een mooi website voor mensen die van natuur en dieren houden. Hier heb ik wel wat geleerd.

20.04 | 15:08

Gefeliciteerd. Het is ook een heel leuke en vooral praktische website!!