Kringloop van dood naar levend

Dode boom is tevens uitkijk post voor vogels.

Plant een dode boom want dood hout leeft.

Tegen mijn neefje zei ik dat we een dode "boom" gingen planten. Hij keek mij aan alsof ik niet spoorde. Met de grondboor maakte ik een gat in de grond en stak daar een dikke tak in. Volgens hem was ik het spoor volledig bijster.

Ik vertelde hem dat alle kleine organismen zoals zwammen en schimmels deze boom af zullen breken. Het hout zal zacht worden en stort in. Als het hout zacht is eten de vogels de insecten eruit. Denk bijvoorbeeld aan een specht. Die hakt in het schors van dode bomen om de insecten op te kunnen eten. Afgelopen winter zowel de bonte- als de groene specht in deze tuin waargenomen. 

Nest groene spechten gesignaleerd in een eiken boom op de weg. Ook nu het half augustus is zie ik s-ochtends de groene specht door de tuin hippen zolang wij ons niet in de tuin laten zien want ze blijven schuw.

Advies: Zoek een plek in de tuin waar het u niet stoort en leg wat dode takken ergens weg.   

 

Als de kleine organismen hun werk gedaan hebben stort deze stapel in. Zie de houtpulp op de grond. Dit principe geldt ook voor deze houtstapel. Van afbraak tot bloei doordat het hout de grond van nieuwe voedingsstoffen voorziet.
Takken bieden een schuil- en nestelplaats voor vogels en andere kleine dieren.

Nieuwe reacties

14.06 | 20:52

Een mooi website voor mensen die van natuur en dieren houden. Hier heb ik wel wat geleerd.

20.04 | 15:08

Gefeliciteerd. Het is ook een heel leuke en vooral praktische website!!