Planten met bessen of zaden.

Eerst krijg je bloemen en daarna de bessen.

De tuin is ingericht met "vogelvoer".

De bessen van de lijsterbes en de kamperfoelie worden door de merels gegeten.De bessen van de vuurdoorn zijn ook zeer in trek. Taxushaag brengt bessen voort.De sierappelboom heeft sierappeltjes voor de vogels. De wilde roos, rosa rugosa brengt rozenbottels voort. Alle vogels komen aan bod tijdens de winter.

De bladeren van de bomen worden in het bloemperk geschoven en daar tussen in overleven de insecten en ieveheersbeestjes.  Het bladerdek wordt in de wintermaanden door de wormen blaadje voor blaadje de grond ingetrokken en zo wordt de grond van compost voorzien voor het volgende groeiseizoen.

 Zaai radijs in het voorjaar. Oogst niet maar laat zij in bloei komen.                                 De vogels zijn dol op de zaden.

 

Uitgebloeide zonnebloem. Als de gele bloem blaadjes verdort zijn knip ik hem af en hang ik hem op om te drogen. Zo bewaar je de zaden als winter voer voor vogels en de muizen kunnen er minder makkelijk bij. Bewaar wat zaden om volgend jaar opnieuw te zaaien.
Vlierbessen Een vlier wordt een grote struik, niet geschikt voor kleinere tuinen.
Kamperfoelie besssen voor de merels.
Rozenbottels als vogelvoer voor de winter.
Vuurdoorn geeft bescherming aan vogels door zijn stekels. Merels eten de bessen in de herfst.
Cotoneaster zowel bodembedekker als tegen een muur.
Na de bloemen komen later in het jaar de oranje lijsterbessen.
Deze lijsterbessen zijn lekker voor de merels eind september.
Als alle bessen op zijn in de winter dan ga ik bijvoeren d.m.v vetbollen. Twee pimpelmezen eten van een fijn gestampte vetbol. Zo kunnen ze snel iets mee pakken voordat de volgende komt. Dit huisje staat dicht bij het raam met een struik ernaast zodat ze eerst kunnen kijken of het binnen veilig is.

Nieuwe reacties

14.06 | 20:52

Een mooi website voor mensen die van natuur en dieren houden. Hier heb ik wel wat geleerd.

20.04 | 15:08

Gefeliciteerd. Het is ook een heel leuke en vooral praktische website!!