Bescherming door bedekte grond

Insecten potje. Het "bruine goud" noemt Romke van der Kaa het blad "afval". Bekend van vele boeken en tuin scheurkalender.

Dieren overleven door bedekte grond.

In de tuin van mensen die natuur-rijk tuinieren zie je bedekte grond.  Bedekte grond wil zeggen, bedekt met bladeren of compost en wat oude gedroogde paardenmest er bij. Dus als mensen het blad in het najaar weg harken en in de kliko doen dan is dat voor mij pijnlijk om te zien.

Ik doe het tegenover gestelde. Ik gooi al het blad dat in de straat ligt op mijn voor-en achtertuin. Door de uitvinding van bladblazers worden hele groene wijken geterroriseerd door geluidsoverlast in dit mooie stille jaargetijde van de herfst.

De schuilplaats die de insecten en kikkers  zoeken wordt geboden door afgevallen blad, dichte begroeiing, een stapeltje gerooid onkruid of onder een paar takken. In een bedekte tuin zullen in de winter:

  • veel vogels te zien zijn omdat zij weten dat tussen het blad heel veel insecten leven.                      
  • lieveheersbeestjes overwinteren
  • vlinderpoppen de winter door brengen
  • padden in winter rust gaan 
  • wormen compost fabriceren waardoor de structuur van uw grond verbetert.

Het verdorde blad is bedoeld als 'warme deken" voor de winter.

Behalve het feit dat de grond bedekt blijft door de bladeren is het ook nog zo dat het blad door de wormen in de grond getrokken wordt. Door dit proces ontstaat er compost. De compost zorgt ervoor dat uw grond luchtig wordt en goed vocht vast houd.   

 Als de temperatuur in februari of maart gaat stijgen dan wordt het bladerdek gedeeltelijk verwijderd zodat de grond opgewarmd kan worden door de zon.  De planten zullen daardoor weer gaan groeien en de merels blijven mijn tuin bezoeken.                                         

Lieveheersbeestjes zitten vaak op dood blad dus kijk goed wat u weg gooit of gooi wat blad achter struiken of onder de heg om verdroging te voorkomen.

Van bladafval kan je bladcompost maken. Na een jaar is het gelijk aan zwarte aarde. Het verrijkt de grond. De kringloop van de natuur niet tegen werken. 

Onder deze stenen met gaten ertussen trof ik pasgeboren veldmuisjes in bladeren aan.
Grond bedekt houden om vlinder poppen te laten overwinteren en voor vogels om voer te vinden in de vorm van beestjes.
Links een takkenverzamelplaats tussen losse palen en rechts een blad silo van betonijzer en ijzerdraad. Broed mogelijkheden voor vogels die dicht bij de grond broeden. Veldmuizen zie ik onderin naar binnen gaan.
.Nest van bladeren in hommel broed kast.
Vlinders overwinteren in houtstapels onder het afdak.
Takkenhoop in de winter als schuilplaats. Het geeft dieren bescherming. In de zomer wordt deze afgevoerd.

Nieuwe reacties

14.06 | 20:52

Een mooi website voor mensen die van natuur en dieren houden. Hier heb ik wel wat geleerd.

20.04 | 15:08

Gefeliciteerd. Het is ook een heel leuke en vooral praktische website!!