Welke bloemen kiest u?

Bloemen border, geen plaats voor onkruid.

Bloemen voor in de zon of half schaduw.

Agastache (gezaaid)
Wanneer u boeken over tuinieren leest komt u daar namen tegen van planten. Van vaste planten heb je in meerdere varieteiten. Dus vandaar dat de Latijnse naam belangrijk is om op te schrijven zodat u niet met de verkeerde thuis komt. Er zijn diverse vaste plantenkwekerijen in het land die veel verschillende soorten van 1 plant verkopen. Tuincentra hebben minder keus en het nadeel is dat als u een latijnse naam hebt opgeschreven deze naam er vaak in het tuincentrum niet bij staat. Dit in tegenstelling tot de plantenkwekerijen. Een lijst met plantenkwekerijen vind u op de site van de tuinvereniging Groei en Bloei Alphen a/d Rijn.

Wilt u bijvoorbeeld een lavendel die mooi donker paars is dan kiest u voor de "Hidcote". Vroegbloeiend en strakke aren.
Een losser en laat bloeiende soort is lavendel augustifolia.
Zo hebben vele planten hun eigenschappen waarop u zelf kan selecteren.  
 
Iedere plant heeft bepaalde wensen om goed te kunnen bloeien. 
Kijk dus goed of de plant geschikt is voor de plaats waar u hem neer wil zetten. Zet een plant die schaduw wil niet in de volle zon. 
Dus let op zon en vergeet niet naar de hoogte die de plant te kijken. Afhankelijk van goede of minder goede grond kan kan deze hoogte afwijkend zijn van de informatie op de label.
 
Er bestaan sites met borderpakketten waarin de planten op elkaar zijn afgestemd. Maak ruimte in uw border en bereid de grond goed voor door zakken compost en evt tuinaarde door de grond te werken. Dit zal zeker zorgen voor een bloemrijk resultaat. Zie  tuingrond/compost. 
 
Er is een levendige handel in zaden op internet dus als u zaaien leuk vind dan kan u op die manier goedkoop aan planten komen of bezoek een 'tweedehands" plantjesdag van Groei en Bloei. 
Tuinieren hoeft niet duur te zijn als u de juiste wegen bewandeld.
 
 
 
2021 De klaprozen in bloei. Geen bij meer te bekennen. Wel hommels. Er zit een hommel volk in een vogelhuisje. Beschermd dier. Geen last van. Ik laat ze hun gang gaan. In het najaar vliegen ze uit.
Cosmea is heel makkelijk. Hoge plant en bloeit 1 zomer. Zaadjes op de aarde, toedekken en nat houden.
Aubretia bloeit in april. Te gebruiken als bodembedekker of randplant. 15 cm hoog.
Rhodondendron
De geurende Roos Westerland
Kamperfoelie Serotina of Kamperfoelie Belgica (groene blad) geuren heerlijk in de avond en zijn nuttig voor voor nacht- vlinders. Deze rode bessen komen na het bloei stadium. Dus 2 maal waar voor je geld! De bessen zijn lok voer voor vogels in het naseizoen.
Helenium Moerheim Beauty. Makkelijke plant in de zon.
Bosviool
Hesperis matronalis bloeit vroeg in het voorjaar en komt ieder jaar terug. Goed voor de voorjaars vlinders.
Bieslook bloeit vroeg en is goed voor de bijen/ hommels.

Nieuwe reacties

14.06 | 20:52

Een mooi website voor mensen die van natuur en dieren houden. Hier heb ik wel wat geleerd.

20.04 | 15:08

Gefeliciteerd. Het is ook een heel leuke en vooral praktische website!!