Een vijver brengt uw tuin tot leven.

Het open gaan van een waterlelie.

Vogels, libelles, waterjuffers, kikkers, vleermuizen komen naar de vijver.

Op het vogelstrand is het een komen en gaan van vogels.  Ze komen om een bad te nemen. Of om wormen te eten die tussen de kiezels leven.

De kikkers liggen heerlijk te zonnen. De activiteiten van de vissen volgen is rustgevend en leuk om naar te kijken. De bloemen van de waterlelies gaan open bij zonnig weer en sluiten zich bij regen.  De kikkers loeren op deze bloemen omdat ze de insecten die er boven vliegen willen vangen. Ze springen makkelijk 30 cm de lucht in. De libellen en waterjuffers dansen boven het water om hun eitjes op de waterplanten af te zetten. Als de eitjes larf geworden zijn komen zij via bladstengels boven water. In de schemering scheren de vleermuizen vlak over het wateroppervlak en nemen de muggen in hun vlucht mee. 

 Jammer dat u niet altijd de juiste informatie krijgt om een vijver een succes te laten worden. Probeer maar eens een vijver aan te leggen met de zuurstof plantjes die we in de winkel kopen.  Dat wordt heel kostbaar en die iele plantjes gaan uw vijver niet helpen. Tenzij u ze ruim voor de aanleg koopt en deze plantjes zelf probeert te vermeerderen. De aller belangrijkste zuurstofplant heet glanzend fonteinkruid. Mijn vijver was groen. Totdat een vriend van ons het teveel aan zuurstofplanten uit zijn eigen vijver in mijn vijver gooide en na 2 dagen was hij helder. 

Al die kosten voor een pomp met filters en flesjes voor natuurlijk evenwicht etc. zijn niet nodig als je het bij een natuurvijver wil houden.
Een klein pompje (zonder filter)  kan wel een aanvulling zijn als je hem af en toe aan zet om zuurstof in het water te brengen. 
 
Een natuur vijver wil zeggen dat er geen vis in komt ten bate van salamanders etc. 
In april strooi ik alleen Maerl, verkrijgbaar in korrel of poeder vorm in de vijver. Kies voor korrelvorm. Die zakken naar de bodem. ln iapril komt het vijver-leven op gang dus dan wordt ook de Maerl opgenomen. Dit zorgt ervoor dat de vijver een boost krijgt om zich gezond te ontwikkelen. 
 
Stoeptegels en oude vloerbedekking beschermen de folie tegen scherpe stenen etc.
13 x 8 meter EPDM folie. Lood zwaar!
Eerst een gat graven, daarna egaliseren en hoogte verschillen aanbrengen. Oude vloerbedekking erover en de folie daar weer overheen. Nu de temperatuur zo stijgt is het belangrijk het evenwicht qua temperatuur te stabiliseren door 1 meter tot minimaal 80 cm diep te maken. Let op de voorkant, het ondiepe gedeelte voor het vogelstrand. De zon zorgt ervoor dat het water in het ondiepe gedeelte vroeg opwarmt zodat kikkers hun kikkerdril warm kunnen wegleggen in het voorjaar.
Links een moeraszone voor dotterbloemen. Deze geul staat niet in verbinding met de vijver. Rechts het strand voor vogels.
Niemand wil een groene vijver.
Van groen naar helder door flinke bossen zuurstofplanten en glanzend fonteinkruid.
Heerlijk relaxen door in stilte te kijken naar: Kikkers, libellen, slakjes eten algen, vissen, vogels komen drinken, merel vindt insecten op het vochtige zandstrand, bosmuisjes verbergen zich onder beplanting, libelle larven komen na 2 jaar via waterplanten uit het water om te verpoppen tot libel in de mooiste kleuren.
Waterjuffers/libellen leggen eitjes op de drijvende planten.
De rhizomen (wortel) van de waterlelies moeten gehalveerd worden nu het waterlelie blad boven het water uit komt.
De kikkers komen vanzelf naar de nieuwe vijver.
Merel op het strand. Verhoogde stenen als aanvliegroute voor vogels om te kijken of ze veilig van strand gebruik kunnen maken.
Kikker loert op insecten boven de waterlelies.
Zuurstofplanten blijven assimileren. Dat zie je aan de witte luchtbellen onder het ijs.
Luchtbelletjes onder het ijs van de zuurstof planten.

Nieuwe reacties

14.06 | 20:52

Een mooi website voor mensen die van natuur en dieren houden. Hier heb ik wel wat geleerd.

20.04 | 15:08

Gefeliciteerd. Het is ook een heel leuke en vooral praktische website!!