Grondverbetering

Planten afval is de basis voor compost.

Plantenafval wordt kostbare grond door composteren.

Om te zorgen dat planten willen groeien ligt de basis bij een goede grond. In het voorjaar schep ik de composthoop af. De plantenresten  zijn niet meer herkenbaar omdat het tuinaarde geworden is. Deze grond gaat op de borders waardoor de grond verbetert.

Het is de structuur van deze aarde die ervoor zorgt dan planten in goede grond staan. Omdat ik op zandgrond  zit heb ik de compost vermengd met natuurlijke meststoffen. Culterra in plaats van kunstmest.  Nooit kunstmest in een natuurlijke tuin gebruiken.

Als ik water geef dan rolt het water niet weg maar het wordt opgenomen door de luchtige grond. In het begin geef ik een nieuwe plant nog regelmatig water maar daarna moet hij zichzelf kunnen redden. Ook bij droogte!

 In het najaar hark ik alle bladeren de borders in.  De wormen trekken deze bladeren de grond in en zorgen voor structuurverbetering. Tevens geeft deze bladlaag een goede bescherming voor de overwintering van insecten (en vlinderpoppen) en vinden de vogels hier voedsel om de winter door te komen.

Vandaar dat ik iedere worm die ik in de tuin onder een tegel tegen kom verhuis naar de composthoop want daar kan zij nuttig werk verrichten in het belang van mijn tuin.

 
 
 
 
Arme zandgrond houdt geen vocht vast.. Compost en mest eraan toevoegen kan de grond verbeteren.
Rechts: een stapel tuinafval Achterin: half gecomposteerd Links voor : gezonde tuinaarde voor uw eigen tuin
Halverwege is het plantenafval verandert in half compost. Ook nu kan het al gebruikt worden. Onverteerde grote stukken kunnen de basis vormen voor de nieuwe composthoop.
De plantenresten zijn verteert en is bruikbaar voor de bloemen borders.
6 kuub wordt aan huis bezorgd om het klapzand beter water te laten vast houden. 1 kuub is 12 kruiwagens. 1 kuub per big bag is ook mogelijk .
Plantenresten in de compostbak. Groen wordt afgewisseld met bruin verdord blad.
Plantenresten zijn gecomposteerd en het is nu prima tuingrond om planten goed te laten groeien.
Het blad is compost geworden en wordt verspreid over de borders als grondverbetering.
Blad opslag na de winter. Tevens een schuilplaats voor dieren. Het blad wordt compost.

Nieuwe reacties

14.06 | 20:52

Een mooi website voor mensen die van natuur en dieren houden. Hier heb ik wel wat geleerd.

20.04 | 15:08

Gefeliciteerd. Het is ook een heel leuke en vooral praktische website!!