Beestjes willen eten en wonen.

Waak bijen in plaats van een waakhond bij de voordeur. Het kan er druk worden als de bijen hun eitjes leggen met stuifmeel voor de jonkiies. Zoek de dichte gaatjes, die zijn bezet. Kastjes in de zon ophangen.

In een tuin met beestjes is veel meer te beleven.

Beestjes maken gebruik van de diverse faciliteiten in de tuin zonder dat wij daar veel voor hoeven te doen. Bang zijn voor bijen en hommels is niet nodig. De tuin is een plaats waar beestjes alleen maar komen om te wonen of om te eten. 

 In de zomer vloog een wesp naar binnen. Mijn zus ging heftige arm bewegingen maken om het beest weg te  krijgen.  We weten dat dat beestje niets anders wil dan eten.  Ik zat vlak bij haar en stak mijn hand uit.  De wesp ging er op zitten en met de wesp liep ik naar buiten. Daar vloog hij weg. 

Aan het eind van onze barbecue zaten wij gezellig na te praten in juli. Er kwam een wesp op tafel en iedereen keek toe. De wesp ging naar een satestokje en schraapte daar het restant van af. Niemand had er last van. Interessant om te zien. 

Onze redenatie dat alles steekt zit tussen onze oren. Als u mishandeld zou worden zou u toch ook uw afweer inzetten.  Dus dieren steken pas als er een bedreigende situatie ontstaat,  zoals bijvoorbeeld  klem komen te zitten. 

 

 

 

 

Geschreven door stadsecolooog Barbara Rijpkema.
Insecten uit huis verwijderen zonder te doden. Te koop bij Vivara op internet. Leuk kado voor familie of vrienden. Met het handvat draai je de onderkant open of dicht. Deze heb ik bij Vivara gekocht via internet.
Een hommel met oranje stuifmeel klompjes aan zijn poten. Het stuifmeel wordt naar de jongen gebracht. Het lijken net boodschappen tasjes. Soms zie je zwart stuifmeel van klaprozen aan de poten.
Stil drijven om muggen te vangen.
Zodra je in de aarde aan het graven bent komt de roodborst je gezelschap houden om de insecten eruit te halen. In Engeland noemen ze hem " Gardener's friend".
Eekhoorn in een tuin die aan het park grenst.
Dit zijn de eitjes met het gele stuifmeel in een demonstratiekastje.
Wilde bijen larven zijn al zo ver gegroeid dat je ze kan zien. Het lijken witte wormpjes. Het geel is voer in de vorm van stuifmeel uit planten.
Papier wespen nemen bezit van een vogelhuisje. Ze schrapen hout vezels van houten palen.
Vink dicht bij het raam bij het voederhuisje, dus goed zichtbaar.
Pimpelmezen in de winter.

Nieuwe reacties

14.06 | 20:52

Een mooi website voor mensen die van natuur en dieren houden. Hier heb ik wel wat geleerd.

20.04 | 15:08

Gefeliciteerd. Het is ook een heel leuke en vooral praktische website!!