Tuin met minimaal onderhoud.

Planten willen leven. Dat een piepklein zaadje dit kan voort brengen.. Groene vingers komen vanzelf als je er lol in krijgt. Locatie: Industrie terrein in Den Haag

Minimaal onderhoud. En toch vlinders of vogels?

 

Onderhouds vriendelijke  tuin ZONDER tegels.

Natuurlijk zijn er mensen die griezelen van bewegen en vuile handen. 

 

Betegelen is echt het beste om uw stress in stand te houden. 🙂

 • U geniet van een barbecue in een betegelde tuin tussen kale schuttingen.
 • U geniet van een betegeld terras waarin de tegels zoveel  warmte opnemen dat het er in de zomer niet uit te houden is. 
 • Seizoens wisselingen zijn niet aan u besteed.
 • En het liefst moet het terras net zo schoon aangeveegd zijn als het huis.
 • Gelukkig heeft u dan toch beweging om stress tegen te gaan. 
 • Tijdens de te verwachten stortregens is uw kruipruimte/ kelder een optie voor opslag van regen water.😲

  

Een sigaretje roken in een kale tuin kan echt beter: 

De natuur helpt ons om in te laten inzien dat deze maatschappij regelmatig gestoord is. Tuinieren helpt u beter dan roken want dan heeft u minder tijd om te roken. U krijgt meer oog voor de successen die u boekt met onderstaande aanbevelingen.  

Om te slagen is de voorbereiding  belangrijk: 

 • Verbeter de grond door zakken compost te halen bij de gemeente. Gratis uitgifte in het voor-of najaar, en koop een paar zakken potgrond en een zakje Culterra van  5 of 10 kilo. Gooi dit op je toekomstige  tuin en meng dit door de aarde. Daarna is het een kwestie van vullen met planten of struiken. 
 •  Een tip is " koop voor je gevoel te weing planten ".
 • Alles groeit als kool. Of vraag kennissen of buren om een stek. Groei en bloei organiseert  stekjes markten.  
 • Heb je ruimte voor een boom die je uitzicht verbeterd dan zou een kleine boom of grotere luchtige lijsterbes een optie kunnen zijn. Deze verbeterd uw lucht kwaliteit.  

  

           Als u zich geen raad weet met een lege tuin plant dan:

 • Een grote struik in een hoek zoals Rosa rugosa.  Je hebt er geen werk aan en als zij in bloei staat eind mei ruiken de bloemen heerlijk.  Hoogte 2 meter.
 • Loodkruid  is een bodembedekker die meters tuin kan bedekken. Bloeit in augustus met leuke blauwe bloemetjes en is 20 cm hoog. Als er onkruid groeit verwijder dit met al haar wortels voordat u gaat planten. Ik zou er 1 per meter zetten. Het groeit vanzelf dicht. In de winter ziet het er uit als een bruin vlak, minder mooi dus. 
 •  Hibiscus. Compacte rechtop groeiende struik. Bloeit in aug. 150 cm hoog. Kleur in wit, rosé of blauw. Zij loopt pas later uit in het voorjaar.
 • Insecten komen af op kattekruid, ook wel Nepeta genoemd. Katten vinden de geur heerlijk. Insecten komen nooit voor u. Altijd om hun jongen van voer te voorzien. Dit voer komt uit planten. U kunt een heel plant vak opvullen. 1 per vierkante meter. In rose of blauw verkrijgbaar. Hoge of lager blijvende soorten. In het voorjaar even kort knippen en klaar. Deze plant bloeit maanden.  
 • Koop een paar taxussen baccata en maak een heg in de vorm van een halve cirkel als groene haag. Zij zorgen voor iets groens in de tuin in zomer en winter.  Langzame groeier. Deze struik kan je in allerlei vormen snoeien. Kan niks mis gaan. Snoei 1 of 2 keer per jaar. Heel smal houden, daar kan zij goed tegen.  
 • Zet twee kleuren vlinder struiken neer. 1 in de schaduw en 1 in de zon voor bloei na elkaar.  1 keer per jaar snoeien in maart tot 30 cm hoogte.
 • Kijk naar wat groene dwerg coniferen. Deze geven wat structuur aan uw border. Bijvoorbeeld Junperius squamata Blue star".Planten en klaar. 
 • Pachysandra is een saaie bedembedekker die iedereen aan plant. Planten en klaar. Bedekt meters grond.
 • Kalimeris is een vaste plant, 60 cm hoog. Bloeit lang. Plant deze om al de lage beplanting te doorbreken. Geen werk aan. Verdwijnt in de winter en komt in het voorjaar weer op.
 • Chelone oblica is een vaste plant 70 cm hoog. Kan tegen harde wind. Planten en klaar. Breidt zich flink uit dus ruimte geven. 
 • Helenium Moerheim beauty bloeit later in de zomer. Er zijn diverse kleuren te koop. Planten en klaar, 4 per meter.
 • Phloxen, bloei in juni in diverse kleuren en hoogten.
 • Clematis montana als klimplant.

              Bedekt een muur of geef hem gaas als houvast.

              Na de bloei fatsoeneren met heggeschaar.

Geef al deze planten een klein beetje bloedmeel tijdens het planten. 

Dit zijn allemaal vaste planten. Ze sterven af in de herfst en komen het volgende jaar weer terug. Ze houden allemaal van veel zon of wat schaduw. 

Alle genoemde planten zijn te koop bij plantenkwekerijen of op internet. Daar staan bordjes bij met zon of schaduw, hoogte, bloeitijd. Planten kwekerijen hebben veel meer keuze in soorten met dezelfde naam maar verschillend in bloeitijd of hoogte.

 Maak een tekening van uw tuin en kijk welke hoogte u waar neer wilt zetten Koop liever te weinig dan te veel want je hebt  er maar heel weinig van nodig door hun snelle groei. Het aanleggen moet een langzaam proces zijn. Ieder jaar wat aanvullen en kijken hoe de combinatie van planten zich ontwikkeld. 

Maak een vijvertje of graaf een metselkuip in voor de vogels. Koop zuurstof water planten. De mooiste libellen leggen hun eieren op het water. Leuk om te zien.

 

Succes 

 

 

 

 

Het risico van de betegelde tuin. Opslag van hoosbui in kruipruimte.!!
Grond verbetering. Strooi dit erover voordat je gaat beplanten.
Zo leuk om drinkende insecten te zien en daarna weer door vliegen. Aan vlieg plaatsen voor vogels, betonijzer en een steel van een spa. Of steek de steel van een schoffel in de grond. Zet ze wat hoger zodat je vanuit huis kan zien welke vogels er veilig landen.
Loodkruid als bodembedekker om meters tuin te beplanten.
Vijver folie vijvertje in aanleg. Om vogels te laten drinken als er niet teveel katten in de buurt zijn.
Rand Nepeta, kan meters grond bedekken. Selecteer zelf welke hoogte u wil. Oude loof in februari /maart af knippen en de nieuwe uitlopers zijn al weer zichtbaar als u Culterra mest er op strooit.

Nieuwe reacties

14.06 | 20:52

Een mooi website voor mensen die van natuur en dieren houden. Hier heb ik wel wat geleerd.

20.04 | 15:08

Gefeliciteerd. Het is ook een heel leuke en vooral praktische website!!